Blok czekoladowy


Blok czekoladowy, przygotowany na mleku w proszku, czyli klasyczny deser PRL-u. Deser, który zrobił furorę głównie dlatego bo w tamtych czasach bardzo ciężko było dostać w sklepie czekoladę. Jest prosty i smaczny, oprócz herbatników można do niego dodać dowolne ulubione bakalie : orzechy, rodzynki, żurawinę, śliwki, morele itd.



PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY



Składniki :
250 g masła
150 g cukru
6 łyżek kakao
125 ml wody
400 g pełnego mleka w proszku
100 g herbatników
50 g łuskanych orzechów laskowych
50 g rodzynek



Jak zrobić blok czekoladowy :
Masło przełożyć do garnka, rozpuścić na małym ogniu, następnie dodać cukier, kakao i wodę. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, wówczas odstawić do ostudzenia. Kiedy masa wystygnie dodawać stopniowo mleko w proszku jednocześnie szybko mieszając trzepaczką rózgową. Na koniec wsypać połamane na mniejsze kawałki herbatniki oraz orzechy i rodzynki. Wymieszać i przełożyć do keksówki o długości 25 cm wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać, dokładnie docisnąć masę i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz