Blok czekoladowy, przygotowany
na mleku w proszku, czyli klasyczny deser PRL-u. Deser, który zrobił furorę głównie
dlatego bo w tamtych czasach bardzo ciężko było dostać w sklepie czekoladę.
Jest prosty i smaczny, oprócz herbatników można do niego dodać dowolne ulubione
bakalie : orzechy, rodzynki, żurawinę, śliwki, morele itd.
PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY
Składniki
:
250 g masła
150 g cukru
6 łyżek kakao
125 ml wody
400 g pełnego mleka w
proszku
100 g herbatników
50 g łuskanych orzechów
laskowych
50 g rodzynek
Jak
zrobić blok czekoladowy :
Masło przełożyć do
garnka, rozpuścić na małym ogniu, następnie dodać cukier, kakao i wodę. Mieszać
aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, wówczas odstawić do
ostudzenia. Kiedy masa wystygnie dodawać stopniowo mleko w proszku jednocześnie
szybko mieszając trzepaczką rózgową. Na koniec wsypać połamane na mniejsze
kawałki herbatniki oraz orzechy i rodzynki. Wymieszać i przełożyć do keksówki o
długości 25 cm wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać, dokładnie docisnąć masę i
wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. Przechowywać w lodówce.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam!
Usuń