Bruschetta to rodzaj włoskiej
grzanki, przygotowany z zapieczonego pieczywa, skropionego oliwą i natartego świeżym
czosnkiem. Istnieje wiele wariacji na temat tej przekąski, możemy ją przygotować
z tym na co akurat mamy ochotę. Ja dzisiaj przygotowałam ją z pomidorami,
tuńczykiem i cebulą. Takie grzanki to świetny pomysł na przystawkę, kolację a
nawet obiad w upalny dzień, kiedy nie chce się gotować i jeść ciepłych potraw.
PRZEPIS NA BRUSCHETTĘ Z POMIDORAMI, TUŃCZYKIEM I CEBULĄ
(16
sztuk)
Składniki
:
16 kromek bułki
paryskiej, np. z tego przepisu
2 duże pomidory
1 puszka tuńczyka w
wodzie
½ małej cebuli
1-2 ząbki czosnku
oliwa
natka pietruszki
Jak przygotować bruschettę z pomidorami, tuńczykiem i cebulą:
Kromki bułki paryskiej
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą. Piec w
temperaturze 200 stopni aż lekko się zarumienią. Pomidory, cebulę i czosnek obrać
ze skórki. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć z wody.
Upieczone i przestudzone grzanki natrzeć czosnkiem. Na każdą układać pomidory,
kawałki tuńczyka i cebulę, na koniec posypać odrobiną natki pietruszki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz