Pyszna, domowa, mięciutka
bułka paryska to fantastyczne pieczywo, idealne na kanapki, ale również do
przygotowania grzanek. Grzebiąc w internecie odkryłam, że paryska to nie jest
jej jedyna nazwa. W zależności od regionu mówi się „kielecka”, wrocławska”, „weka”
czy „angielka”. Wiele nazw, ale chodzi o tę samą, podłużną, bułkę pszenną,
kształtem podobną do bochenka chleba. Jest puszysta, jej miąższ rozpływa się w ustach,
a skórka przyjemnie chrupie.
PRZEPIS
NA BUŁKĘ PARYSKĄ
(2
sztuki)
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
30 g oleju rzepakowego
200 ml letniej wody
Jak
zrobić bułkę paryską :
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić
na 10-15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, wodę i gotowy zaczyn,
wymieszać łyżką aż składniki zaczną się łączyć, wówczas przełożyć ciasto na blat
i wyrabiać przez 6-7 minut. Przełożyć z powrotem do miski, zakryć folią
spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 ½ godziny. Po upływie tego czasu wyciągnąć
ciasto z miski, podzielić na dwie równe części. Każdą z nich trzykrotnie
złożyć, to znaczy : rozpłaszczyć palcami i składać brzegi do środka, czynność powtórzyć
3 razy, w ten sposób uformować bochenek. Uformowane bułki paryskie ułożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić
do napuszenia na około 40 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem naciąć bułki :
każdą w trzech miejscach. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch wodą. Piec w
temperaturze 210 stopni przez około 30 minut. Wyciągnąć i odstawić do
całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz