Chałka drożdżowa z
kruszonką to pyszne, słodkie, domowe pieczywo. Świetnie smakuje posmarowana
miodem, ulubionym dżemem czy konfiturą. Do tego szklanka mleka lub dobrej kawy
i smaczne śniadanie mamy gotowe :). Proces wykonania takiej chałki nie jest
trudny. Przygotowujemy ją z ciasta drożdżowego, które należy zapleść w
odpowiedni sposób. W przepisie podałam link do filmiku, który pokazuje jak to
zrobić. Jak podłapiecie początek, potem idzie już górki, zaplatamy jak zwykły
warkocz :).
PRZEPIS NA CHAŁKE DROŻDŻOWĄ Z KRUSZONKĄ
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka
Ciasto
:
450 g mąki pszennej
szczypta soli
2 ½ łyżki cukru
2 łyżki masła
1 jajko
100 ml letniej wody
Kruszonka
:
40 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g zimnego masła
Dodatkowo
:
1 jajko
Jak zrobić chałkę drożdżową z kruszonką:
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól,
cukier, gotowy zaczyn, ostudzone masło, jajko i wodę. Wymieszać łyżką, następnie
przełożyć na blat i wyrabiać przez 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski,
przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie
wyciągnąć ciasto z miski, krótko wyrobić i podzielić na 3 równe części. Zapleść
chałkę (filmik jak zapleść chałkę z 3 części znajdziecie TU). Zaplecioną chałkę
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć kuchenną
ściereczka i odłożyć na 30-40 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę :
wszystkie składniki umieścić w misce i rozgnieść między palcami aż powstaną
okruchy. Wyrośnięta chałkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 minut przez około 25 minut. wyciągnąć i odstawić do
całkowitego wystygnięcia.
uwielbiam chałkę, muszę i ja kiedyś zrobić
OdpowiedzUsuń