Makaron z warzywami z
patelni to przepis na szybki i smaczny obiad. Warzywa krótko smażymy, mają być
jędrne i chrupiące, równocześnie gotujemy makaron. Całość przygotujecie w 20
minut! To świetny pomysł na ciepły, lekki i zarazem pełen warzyw posiłek.
PRZEPIS NA EKSPRESOWY MAKARON Z WARZYWAMI Z PATELNI
(2
porcje)
Składniki
:
200 g makaronu penne
1 czerwona papryka
1/3 cukinii
10 małych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
sól
oliwa
parmezan
Jak przygotować ekspresowy makaron z warzywami z patelni :
Makaron ugotować według
informacji z opakowania. W tym czasie przygotować warzywa z patelni : pieczarki
umyć i poprzekrawać na pół, czosnek obrać i pokroić w grubsze plastry, paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki, cukinię pokroić w
grubsze plastry, następnie przekroić na cztery. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy, wrzucić pieczarki, smażyć aż lekko się zarumienią (pieczarki smażymy krótko
na dużym ogniu, mają się zarumienić a nie puścić wodę i się gotować), wówczas oprószyć
solą i pieprzem, następnie zmniejszyć ogień, wlać kolejne 2 łyżki oliwy i
wrzucić pozostałe warzywa. Oprószyć solą, przykryć pokrywką i smażyć kilka minut aż lekko zmiękną,
ale nadal będą chrupiące (w tym czasie kilka razy przemieszać warzywa). Na koniec wsypać natkę pietruszki, wymieszać,
ściągnąć z palnika. Ugotowany i odcedzony makaron nałożyć do miseczek, dodać
warzywa z patelni i starty parmezan.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz