Ekspresowy makaron z warzywami z patelni


Makaron z warzywami z patelni to przepis na szybki i smaczny obiad. Warzywa krótko smażymy, mają być jędrne i chrupiące, równocześnie gotujemy makaron. Całość przygotujecie w 20 minut! To świetny pomysł na ciepły, lekki i zarazem pełen warzyw posiłek.


makaron z warzywami z patelni

PRZEPIS NA EKSPRESOWY MAKARON Z WARZYWAMI Z PATELNI

(2 porcje)



Składniki :
200 g makaronu penne
1 czerwona papryka
1/3 cukinii
10 małych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
oliwa
parmezan



Jak przygotować ekspresowy makaron z warzywami z patelni :

Makaron ugotować według informacji z opakowania. W tym czasie przygotować warzywa z patelni : pieczarki umyć i poprzekrawać na pół, czosnek obrać i pokroić w grubsze plastry, paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki, cukinię pokroić w grubsze plastry, następnie przekroić na cztery. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pieczarki, smażyć aż lekko się zarumienią (pieczarki smażymy krótko na dużym ogniu, mają się zarumienić a nie puścić wodę i się gotować), wówczas oprószyć solą i pieprzem, następnie zmniejszyć ogień, wlać kolejne 2 łyżki oliwy i wrzucić pozostałe warzywa. Oprószyć solą, przykryć pokrywką i smażyć kilka minut aż lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące (w tym czasie kilka razy przemieszać warzywa). Na koniec wsypać natkę pietruszki, wymieszać, ściągnąć z palnika. Ugotowany i odcedzony makaron nałożyć do miseczek, dodać warzywa z patelni i starty parmezan.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz