Ekspresowy makaron z warzywami z patelni


Makaron z warzywami z patelni to przepis na szybki i smaczny obiad. Warzywa krótko smażymy, mają być jędrne i chrupiące, równocześnie gotujemy makaron. Całość przygotujecie w 20 minut! To świetny pomysł na ciepły, lekki i zarazem pełen warzyw posiłek.


ekspresowy-makaron-z-warzywami-z-patelni


PRZEPIS NA EKSPRESOWY MAKARON Z WARZYWAMI Z PATELNI
(2 porcje)



Składniki :
200 g makaronu penne
2 papryki
1/3 cukinii
10 małych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
oliwa
parmezan



Jak przygotować ekspresowy makaron z warzywami z patelni :
Makaron ugotować według informacji z opakowania. W tym czasie przygotować warzywa z patelni : pieczarki umyć i poprzekrawać na pół, czosnek obrać i pokroić w grubsze plastry, papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, cukinię pokroić w grubsze plastry, następnie przekroić na cztery. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pieczarki, smażyć aż lekko się zarumienią (pieczarki smażymy krótko na dużym ogniu, mają się zarumienić a nie puścić wodę i gotować), wówczas oprószyć solą i pieprzem, następnie zmniejszyć ogień, wlać kolejne 2 łyżki oliwy i wrzucić pozostałe warzywa. Oprószyć solą i smażyć kilka minut aż lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Na koniec wsypać natkę pietruszki, wymieszać, ściągnąć z palnika. Ugotowany i odcedzony makaron nałożyć do miseczek, dodać warzywa z patelni i starty parmezan.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz