Kapuśniak z młodej
kapusty to wspaniała, lekka, wiosenno-letnia zupa, która musi pojawić się na
stole chociaż raz w sezonie na kapustę! Ja przygotowuję go na wywarze
mięsno-warzywnym, dodaję podsmażoną kiełbasę i sporą ilość koperku. Jeśli macie
gotowy wywar to zrobienie tego kapuśniaku nie zajmie Wam więcej jak 20-25
minut. Polecam!
PRZEPIS NA KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I KOPERKIEM
(6-8
porcji)
Składniki
:
2 ½ l bulionu z
kurczaka
1 nieduża główka młodej
kapusty (ok. 700 g)
2 marchewki
4 średnie ziemniaki
2 małe kiełbasy, np.
śląskie
2 łyżki przecieru
pomidorowego
1 łyżka oleju
sól
Dodatkowo
:
koperek do podania
Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą i koperkiem:
Z kapusty ściągnąć
wierzchnie liście i wyrzucić, resztę kapusty pokroić niedbale na mniejsze
kawałki. Marchew i ziemniaki obrać, marchew zetrzeć na tarce na grubych
oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry. Bulion zagotować,
dodać kapustę, marchew, ziemniaki i szczyptę soli. Gotować 5 minut, w tym
czasie na 1 łyżce oleju krótko przesmażyć kiełbasę. Dodać do zupy razem z
przecierem pomidorowym, wymieszać i gotować kolejne 5 minut (lub dłużej do
miękkości wszystkich warzyw). Nakładać do miseczek, posypać koperkiem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz