Absolutnie doskonały
sposób na przyrządzenie krewetek! Dzisiejszy przepis to minimum składników i
efekt łał, krewetki są jędrne, smaczne, z dużą ilością czosnku i natki
pietruszki w cudownym sosie, powstałym z oliwy, masła i białego wina, w którym
maczamy pieczywo. Jeśli chodzi o przyrządzanie krewetek zawsze polecam szukać
krewetek surowych, będą miały kolor szary, krewetki różowe są już obgotowane
przez co po kolejnej obróbce termicznej tracą jędrność i odrobinę smaku. Z
podanej proporcji otrzymamy dwie małe porcje, bardziej na przystawkę niż na
danie główne.
PRZEPIS
NA KREWETKI Z CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI W MAŚLE I BIAŁYM WINIE
(2
małe porcje)
Składniki
:
300 g surowych,
mrożonych, obranych krewetek
4 ząbki czosnku
50 ml wytrawnego lub półwytrawnego
białego wina
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
sól
Dodatkowo
:
pieczywo do podania
Jak
przygotować krewetki z czosnkiem i natką pietruszki w maśle i białym winie :
Krewetki należy rozmrozić
: umieścić w misce, zalać zimną wodą i odstawić na około 20-30 minut. Następnie
odlać je z wody i osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i
posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek, smażyć na niedużym
ogniu przez 1 minutę. Następnie dodać krewetki, smażyć 1 minutę, przełożyć na
drugą stronę, wlać wino i smażyć kolejne 1-2 minuty. Na koniec wsypać posiekaną
natkę i posolić do smaku. Ściągnąć z palnika i od razu podawać.
Obłędnie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuń