Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki w maśle i białym winie


Absolutnie doskonały sposób na przyrządzenie krewetek! Dzisiejszy przepis to minimum składników i efekt łał, krewetki są jędrne, smaczne, z dużą ilością czosnku i natki pietruszki w cudownym sosie, powstałym z oliwy, masła i białego wina, w którym maczamy pieczywo. Jeśli chodzi o przyrządzanie krewetek zawsze polecam szukać krewetek surowych, będą miały kolor szary, krewetki różowe są już obgotowane przez co po kolejnej obróbce termicznej tracą jędrność i odrobinę smaku. Z podanej proporcji otrzymamy dwie małe porcje, bardziej na przystawkę niż na danie główne.   



PRZEPIS NA KREWETKI Z CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI W MAŚLE I BIAŁYM WINIE
(2 małe porcje)



Składniki :
300 g surowych, mrożonych, obranych krewetek
4 ząbki czosnku
50 ml wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól


Dodatkowo :
pieczywo do podania



Jak przygotować krewetki z czosnkiem i natką pietruszki w maśle i białym winie :
Krewetki należy rozmrozić : umieścić w misce, zalać zimną wodą i odstawić na około 20-30 minut. Następnie odlać je z wody i osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek, smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Następnie dodać krewetki, smażyć 1 minutę, przełożyć na drugą stronę, wlać wino i smażyć kolejne 1-2 minuty. Na koniec wsypać posiekaną natkę i posolić do smaku. Ściągnąć z palnika i od razu podawać.

1 komentarz