Dzisiaj kolejny przepis
na krokiety, tym razem z pieczarkami i serem żółtym. Są przepyszne, rozpływają
się w ustach! Doskonale smakują z filiżanką czerwonego barszczu (prosty przepis jak zrobić barszcz czerwony znajdziesz tu - klik). Farsz z
przesmażonych pieczarek z cebulą i ciepłym, rozpuszczonym, ciągnącym się serem
to jeden z najlepszych farszy do krokietów!
PRZEPIS NA KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM
(18
sztuk)
Ciasto
:
2 szklanki mąki
pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz
:
1 kg pieczarek
2 cebule
150 g żółtego sera
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Dodatkowo
:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem:
Najpierw przygotować naleśniki
: wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i dokładnie zmiksować.
Odstawić na 15 minut, następnie smażyć na rozgrzanej patelni do lekkiego
zarumienienia z obu stron. Naleśniki odstawić do wystudzenia, w tym czasie przygotować
farsz : cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na
grubych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty, dodać
pieczarki, mocno oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka-kilkanście minut (aż pieczarki
przestaną być surowe i odparuje z nich cała woda). Pod koniec smażenia posmakować
i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski, odstawić do
przestygnięcia. Do ostudzonych pieczarek dodać starty na dużych oczkach ser,
wymieszać. Farsz nakładać na naleśnik (mniej więcej 1 dużą łyżkę) i zawijać
krokiety. Następnie obtaczać je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na
rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym ogniu, aż ładnie się zarumienią z obu stron.
Uwielbiam je, dla mnie są lepsze niż tradycyjne z kapustą i grzybami :)
OdpowiedzUsuńMożna je zamrozić?
OdpowiedzUsuńNajlepiej zamrozić krokiety opanierowane i przed smażeniem.
Usuń