Krokiety z pieczarkami i serem


Dzisiaj kolejny przepis na krokiety, tym razem z pieczarkami i serem żółtym. Są przepyszne, rozpływają się w ustach! Doskonale smakują z filiżanką czerwonego barszczu (prosty przepis jak zrobić barszcz czerwony znajdziesz tu - klik). Farsz z przesmażonych pieczarek z cebulą i ciepłym, rozpuszczonym, ciągnącym się serem to jeden z najlepszych farszy do krokietów!

krokiety z pieczarkami i serem

PRZEPIS NA KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM

(18 sztuk)



Ciasto :
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli


Farsz :
1 kg pieczarek
2 cebule
150 g żółtego sera
3 łyżki oliwy
sól, pieprz


Dodatkowo :
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia



Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem:

Najpierw przygotować naleśniki : wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut, następnie smażyć na rozgrzanej patelni do lekkiego zarumienienia z obu stron. Naleśniki odstawić do wystudzenia, w tym czasie przygotować farsz : cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty, dodać pieczarki, mocno oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka-kilkanście minut (aż pieczarki przestaną być surowe i odparuje z nich cała woda). Pod koniec smażenia posmakować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski, odstawić do przestygnięcia. Do ostudzonych pieczarek dodać starty na dużych oczkach ser, wymieszać. Farsz nakładać na naleśnik (mniej więcej 1 dużą łyżkę) i zawijać krokiety. Następnie obtaczać je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym ogniu, aż ładnie się zarumienią z obu stron.

3 komentarze

  1. Uwielbiam je, dla mnie są lepsze niż tradycyjne z kapustą i grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Najlepiej zamrozić krokiety opanierowane i przed smażeniem.

      Usuń