Łosoś w sosie
pomarańczowym to niebanalny pomysł na obiad lub kolację we dwoje. Dodatek
świeżego imbiru w sosie dodaje mu pikanterii i wyrazistości. Najlepiej smakuje
z ryżem i warzywami, np. gotowanymi na parze brokułami. Doskonale będzie tu
również pasowała zielona fasolka szparagowa w azjatyckim stylu, przepis
znajdziecie tu.
PRZEPIS
NA ŁOSOSIA W SOSIE POMARAŃCZOWYM
(2
porcje)
Marynata
do łososia :
2 filety z łososia
sok z 2 ½ pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
Sos
pomarańczowy :
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka świeżego
startego imbiru
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka maki
ziemniaczanej
Jak
przygotować łososia w sosie pomarańczowym :
Łososia zamarynować :
filety umieścić w woreczku strunowym, sok z pomarańczy połączyć z sosem sojowym
i wlać do woreczka. Zamknąć i odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Przygotować
sos : w małym rondelku rozgrzać olej, dodać imbir, smażyć na niedużym ogniu
przez 1 minutę. Wlać sok z pomarańczy, dodać miód, mieszać i doprowadzić do
zagotowania. Gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną połączyć z odrobiną wody, wlać
do gotującego się sosu jednocześnie go mieszając. Gotować chwilę aż sos zacznie
gęstnieć. Przecedzić przez sito, odstawić. Łososia wyciągnąć z marynaty, na
patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć rybę na średnim ogniu przez około 4
minuty na jedną stronę (na surowym łososiu widać jak się ścina, kiedy widzę, że
mięso jest ścięte do połowy przekładam rybę i smażę tyle samo czasu co na
pierwszej stronie). Jeśli sos przygotowaliśmy szybciej należy go podgrzać w
czasie kiedy smaży się łosoś. Usmażonego łososia nakładać na talerze, polać
sosem. Podawać z ryżem i warzywami.
Przepis niebanalny. Robiłam rybę w sosie pomarańczowym, ale troszkę inaczej. Tutaj podoba mi się marynata. I pytanie: marynaty jest dużo, chyba cała nie wsiąknie w rybę. A gdyby resztę tej marynaty dodać do sosu, zagotować, to marynata nie zmarnuje się, a sosu będzie więcej. Dobrze myślę?
OdpowiedzUsuńDo sosu nie dodaję sosu sojowego, który jest w marynacie, obawiam się, że takie rozwiązanie może źle wpłynąć na smak sosu :).
UsuńDziękuję, będę postępować ostrożnie.
Usuń