Łosoś w sosie pomarańczowym


Łosoś w sosie pomarańczowym to niebanalny pomysł na obiad lub kolację we dwoje. Dodatek świeżego imbiru w sosie dodaje mu pikanterii i wyrazistości. Najlepiej smakuje z ryżem i warzywami, np. gotowanymi na parze brokułami. Doskonale będzie tu również pasowała zielona fasolka szparagowa w azjatyckim stylu, przepis znajdziecie tu.


losos-w-sosie-pomaranczowym-z-imbirem


PRZEPIS NA ŁOSOSIA W SOSIE POMARAŃCZOWYM
(2 porcje)



Marynata do łososia :
2 filety z łososia
sok z 2 ½ pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego


Sos pomarańczowy :
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej




Jak przygotować łososia w sosie pomarańczowym :
Łososia zamarynować : filety umieścić w woreczku strunowym, sok z pomarańczy połączyć z sosem sojowym i wlać do woreczka. Zamknąć i odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Przygotować sos : w małym rondelku rozgrzać olej, dodać imbir, smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Wlać sok z pomarańczy, dodać miód, mieszać i doprowadzić do zagotowania. Gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną połączyć z odrobiną wody, wlać do gotującego się sosu jednocześnie go mieszając. Gotować chwilę aż sos zacznie gęstnieć. Przecedzić przez sito, odstawić. Łososia wyciągnąć z marynaty, na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć rybę na średnim ogniu przez około 4 minuty na jedną stronę (na surowym łososiu widać jak się ścina, kiedy widzę, że mięso jest ścięte do połowy przekładam rybę i smażę tyle samo czasu co na pierwszej stronie). Jeśli sos przygotowaliśmy szybciej należy go podgrzać w czasie kiedy smaży się łosoś. Usmażonego łososia nakładać na talerze, polać sosem. Podawać z ryżem i warzywami.

3 komentarze

  1. Przepis niebanalny. Robiłam rybę w sosie pomarańczowym, ale troszkę inaczej. Tutaj podoba mi się marynata. I pytanie: marynaty jest dużo, chyba cała nie wsiąknie w rybę. A gdyby resztę tej marynaty dodać do sosu, zagotować, to marynata nie zmarnuje się, a sosu będzie więcej. Dobrze myślę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do sosu nie dodaję sosu sojowego, który jest w marynacie, obawiam się, że takie rozwiązanie może źle wpłynąć na smak sosu :).

      Usuń
    2. Dziękuję, będę postępować ostrożnie.

      Usuń