Sałatka makaronowa z
tuńczykiem, na którą przepis podaję poniżej, doskonale sprawdzi się w ramach
szybkiego obiadu czy kolacji. Świetnie nadaje się również do zabrania w
pojemniku do pracy, szkoły czy w podróż (dressing należy zabrać osobno i polać
nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem). Jeśli lubicie możecie zamienić
makaron na pełnoziarnisty, natomiast jeśli nie przepadacie za rukolą użyjcie
dowolnej sałaty poszarpanej na małe kawałki.
PRZEPIS
NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ Z TUŃCZYKIEM, RUKOLĄ I OLIWKAMI
(2
porcje)
Składniki
:
150 g makaronu penne
1 puszka tuńczyka w
wodzie
garść pomidorków
koktajlowych
garść zielonych oliwek
dwie garście rukoli
Dressing
:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
oregano
sól, pieprz
Jak
zrobić sałatkę makaronowa z tuńczykiem, rukolą i oliwkami :
Makaron ugotować według
informacji na opakowaniu, po ugotowaniu przelać zimną woda, odstawić. Tuńczyka
odsączyć z wody, oliwki z zalewy. Pomidorki poprzekrawać na pół. Przygotować
dressing : w małej miseczce lub kubeczku umieścić oliwę, sok z cytryny oraz po
szczypcie oregano, soli i pieprzu, dokładnie wymieszać. Do miseczek nałożyć
makaron, dodać rukolę, pomidorki i oliwki, wymieszać. Na koniec dodać tuńczyka
podzielonego na mniejsze kawałki. Całość polać dressingiem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz