Wafle przekładane masą
kakaową to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Żadne kupne wafle nie będą
tak smakowały, jak te przygotowane w domu :). Każdy kęs przywodzi wspomnienie
słodkiego smaku dzieciństwa :). Można je zajadać bez końca…
PRZEPIS
NA WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ KAKAOWĄ
Składniki
:
250 g masła
100 g cukru
60 g pełnego mleka w
proszku
4 łyżki kakao
4 łyżki wody
5 wafli
Jak
zrobić wafle przekładane masą kakaową :
W garnku na małym ogniu
rozpuścić masło. Dodać cukier, kakao i wodę. Mieszać aż cukier się rozpuści i
wszystkie składniki się połączą. Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z palnika.
Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać mleko w proszku : stopniowo wsypywać jednocześnie
szybko mieszając trzepaczką rózgową. Tak przygotowaną masą przełożyć wafle. Na
blat położyć wafel, posmarować, nałożyć kolejny, posmarować i tak do skończenia
masy. W lodówce na półce położyć ręcznik kuchenny, na niego przełożone masą wafle,
na wafle dużą, ciężką książkę. Zostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie wyciągnąć i pokroić na dowolne kształty.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz