Warzywa tikka masala


Były już klopsiki z indyka w sosie tikka masala, o których pisałam tu. Dzisiaj tikka masala w wersji wege. Pyszne, chrupiące warzywa w aromatycznym, orientalnym sosie. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, doskonale sprawdzą się na szybki obiad lub kolację. Najlepiej smakują z ryżem.


warzywa-w-sosie-tikka-masala


PRZEPIS NA WARZYWA TIKKA MASALA
(3-4 porcje)



Składniki :
400 ml mleczka kokosowego
1 mały kalafior (500 g)
1 marchewka
garść mrożonego zielonego groszku
½ małej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki pasty tikka masala
2 łyżki oliwy
sól
kolendra lub natka pietruszki


Dodatkowo :
ryż do podania



Jak przygotować warzywa tikka masala :
Cebulę, czosnek i marchew obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek i marchew w plastry, kalafior podzielić na różyczki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać pastę, smażyć razem kolejną minutę, następnie wrzucić do garnka kalafior i marchewkę. Smażyć chwilę wszystko razem, zalać mleczkiem kokosowym, dodać mrożony groszek i dużą szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-12 minut (warzywa powinny zmięknąć, ale nadal być chrupiące). Pod koniec gotowania posmakować i w razie potrzeby doprawić większą ilością soli. Nakładać do miseczek, posypać kolendrą lub natką pietruszki. Podawać z ryżem.

1 komentarz