Dzisiaj przepis na
wegetariański sos boloński z dodatkiem soczewicy zamiast mięsa. Chociaż jestem
mięsożerna, bardzo lubię kuchnię roślinną i często przygotowuję tego typu
dania. Wegetariańskie bolognese z soczewicą przyrządza się podobnie jak wersję
mięsną, ale ma ono swój własny niepowtarzalny smak, który albo pokochacie albo
nie :). Mi osobiście bardzo przypadł do gustu, sos jest aromatyczny, pełen
warzyw i sycącej soczewicy. Polecam do wypróbowania i eksperymentowania z
nowymi smakami :).
PRZEPIS
NA WEGETARIAŃSKIE BOLOGNESE Z SOCZEWICĄ
(4
PORCJE)
Składniki
:
500 ml passaty
pomidorowej
3 łyżki czerwonej
soczewicy
3 łyżki zielonej
soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera
naciowego
1 marchewka
1 szklanka wody
po 1 łyżeczce :
oregano, bazylii, słodkiej wędzonej papryki i cukru
oliwa
sól
Dodatkowo
:
ok. 100 g makaronu
spaghetti na osobę
parmezan
Jak
przygotować wegetariańskie bolognese z soczewicą :
Cebulę, czosnek i
marchewkę obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć, seler naciowy
drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. W garnku
rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać
seler i marchew, razem smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać
soczewicę, passatę, wodę, przyprawy i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszać,
doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez
około 25 minut (aż soczewica będzie miękka). W trakcie gotowania kilka razy zajrzeć
do garnka i zamieszać. Na koniec przyprawić do smaku solą.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz