Rozpoczął się już sezon
na fasolkę szparagową. Fantastycznie smakuje w wersji klasycznej : gotowana ze smażoną
bułką tartą. Dzisiaj pokazuję zieloną fasolkę szparagową w orientalnym wydaniu.
Jest pyszna, chrupiąca, bardzo aromatyczna i lekko ostra dzięki takim dodatkom jak świeży imbir, czosnek i płatki chili. Polecam jako samodzielną przekąskę lub
dodatek do dań azjatyckich!
PRZEPIS NA FASOLKĘ W AZJATYCKIM STYLU
Składniki
:
300 g zielonej fasolki
1 łyżeczka świeżego
startego imbiru
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków
chili
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju
1 łyżka ziaren sezamu
sól
Jak przygotować zieloną fasolkę w azjatyckim stylu :
Jeśli używacie świeżej
fasolki należy ją umyć i odkroić końce. W garnku zagotować około 1 ½ l wody, dodać
1 łyżeczkę soli, wrzucić fasolkę. Gotować aż zmięknie, ale nadal będzie jędrna.
Po ugotowaniu odcedzić. Sezam uprażyć na suchej patelni, przełożyć do małej
miseczki. Czosnek obrać i posiekać. Na
patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać imbir, czosnek i płatki chili, smażyć
przez pół minuty, wrzucić fasolkę, dodać sos sojowy i ocet ryżowy. Smażyć razem
przez 1-2 minuty, delikatnie mieszając fasolkę na patelni. Przełożyć na
półmisek, posypać sezamem i od razu podawać.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz