Brownie, czyli ciężkie,
wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach! Tym razem w
wersji z lekko kwaskowymi malinami, które świetnie pasują do tego ciasta, doskonale smakują w towarzystwie
czekolady.
PRZEPIS
NA BROWNIE Z MALINAMI
Składniki
:
200 g gorzkiej
czekolady
230 g masła
250 g cukru
3 duże jajka
½ łyżeczki ekstraktu z
wanilii
140 g mąki pszennej
szczypta soli
150 g świeżych
malin
Jak
zrobić brownie z malinami :
Jajka wyciągnąć około 3
godziny przed rozpoczęciem pieczenia, żeby ogrzały się do temperatury
pokojowej. Maliny przepłukać i dokładnie odsączyć z wody. Masło przełożyć do
garnka, rozpuścić na małym ogniu, następnie dodać połamaną na kostki czekoladę.
Mieszać aż cała czekolada się rozpuści, ściągnąć z ognia, odstawić. Do dużej
miski wbić jajka, wsypać trochę cukru i miksować na wysokich obrotach, co jakiś
czas stopniowo dodawać cukier (powinno to trwać około 3 minuty). Po dodaniu
całego cukru miksować przez kolejne 3 minuty aż powstanie jasna, puszysta masa.
Wówczas zmniejszyć obroty miksera, wlać rozpuszczone masło z czekoladą i
zmiksować TYLKO do połączenia składników. Dodać ekstrakt z wanilii i ponownie krótko
zmiksować na niskich obrotach. Dodać mąkę i sól, delikatnie i dokładnie
wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 30x20 cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Wyrównać, na wierzch wyłożyć maliny (nie wciskać do
ciasta!!). Piec w temperaturze 160 stopni przez 45-50 minut. Wyciągnąć,
odstawić do całkowitego wystudzenia.
Brownies z malinami to jedno z lepszych ciast
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie ;) maja-wierzbicka.blogspot.com