Brownie z malinami


Brownie, czyli ciężkie, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach! Tym razem w wersji z lekko kwaskowymi malinami, które świetnie pasują do tego ciasta, doskonale smakują w towarzystwie czekolady.


brownie z malinami



PRZEPIS NA BROWNIE Z MALINAMI



Składniki :
200 g gorzkiej czekolady
230 g masła
250 g cukru
3 duże jajka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
140 g mąki pszennej
szczypta soli
150 g świeżych malin



Jak zrobić brownie z malinami :
Jajka wyciągnąć około 3 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Maliny przepłukać i dokładnie odsączyć z wody. Masło przełożyć do garnka, rozpuścić na małym ogniu, następnie dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać aż cała czekolada się rozpuści, ściągnąć z ognia, odstawić. Do dużej miski wbić jajka, wsypać trochę cukru i miksować na wysokich obrotach, co jakiś czas stopniowo dodawać cukier (powinno to trwać około 3 minuty). Po dodaniu całego cukru miksować przez kolejne 3 minuty aż powstanie jasna, puszysta masa. Wówczas zmniejszyć obroty miksera, wlać rozpuszczone masło z czekoladą i zmiksować TYLKO do połączenia składników. Dodać ekstrakt z wanilii i ponownie krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać mąkę i sól, delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, na wierzch wyłożyć maliny (nie wciskać do ciasta!!). Piec w temperaturze 160 stopni przez 45-50 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.

1 komentarz

  1. Brownies z malinami to jedno z lepszych ciast
    zapraszam do mnie ;) maja-wierzbicka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń