Dzisiaj przepis na
pyszny makaron w kremowym sosie z kurkami. Przygotowuję go bardzo często w
sezonie grzybowym. Jest prosty, nieskomplikowany i ekspresowy w przygotowaniu,
sos na spokojnie ugotujecie w trakcie gotowania makaronu!
Jak zrobić makaron z sosem kurkowym :
Kurki umieścić w misce,
zalać zimną wodą, po chwili odsączyć i przepłukać pod wodą te, które jeszcze są
w piasku. Makaron ugotować według informacji na opakowaniu. Cebulę i czosnek
obrać, cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać masło i
oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty. Dodać kurki, oprószyć
solą i pieprzem, smażyć przez 3 minuty co jakiś czas mieszając. Śmietankę
wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać na patelnię, wsypać posiekaną natkę
pietruszki. Gotować przez 1-2 minuty często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron przesypać miseczek, polać sosem
kurkowym, podawać od razu.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz