Kombinacji tego dania
jest mnóstwo. Jedni robią ze zwykłą kapustą, inni zamiast pieczarek dają
grzyby, zamiast kiełbasy boczek lub kiełbasę z boczkiem albo całkiem rezygnują
z mięsa. U mnie łazanki zawsze jadło się z kiszoną kapustą, cebulą, pieczarkami
i dobrą kiełbasą i taki przepis podaję poniżej.
PRZEPIS NA ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ, PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ
(3-4 porcje)
Składniki
:
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 kiełbasa śląska
250 g pieczarek
75 g makaronu łazanki
2 ziarna ziela
angielskiego
2 ziarna czarnego
pieprzu
2 liście laurowe
sól, pieprz
kminek mielony
olej
Jak zrobić łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą:
Kapustę przepłukać na
sicie, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać ziarna ziela angielskiego i
czarnego pieprzu oraz liście laurowe. Gotować przez około 50 minut (lub do miękkości
kapusty,). Ugotowaną kapustę odlać i odsączyć na sicie, wyciągnąć dodane
wcześniej przyprawy, ponownie przełożyć do garnka. Cebulę obrać i pokroić w
kostkę. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć i pokroić w
plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i
pieprzem, smażyć aż zacznie się
rumienić, wówczas dodać kiełbasę, smażyć aż się ładnie zarumieni, przełożyć do
garnka z kapustą. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić pieczarki,
oprószyć sporą szczypta soli i pieprzu, smażyć aż woda z pieczarek całkiem
odparuje, posmakować i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem, przełożyć
do garnka z kapustą. Dodać 1 łyżeczkę mielonego kminku, szczyptę soli i
pieprzu, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Makaron ugotować według informacji
z opakowania. Dodać do garnka z kapustą i wymieszać.
dzisiaj robie
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało! :)
Usuń