Prosty w przygotowaniu
chleb bez wyrabiania. Składniki mieszamy w misce, odstawiamy na 12 godzin,
najlepiej na noc i rano pieczmy pyszny chleb. Dzięki pieczeniu w garnku
żeliwnym chleb ma cudownie chrupiącą skórkę. Bardzo polecam!
PRZEPIS
NA CHLEB PIECZONY W GARNKU
Składniki
:
600 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki cukru
15 g świeżych drożdży
450 ml letniej wody
Sposób
przygotowania :
Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać sól i cukier. Drożdże rozpuścić w wodzie, stopniowo wlewać ją do
miski z mąką jednocześnie zgarniając mąkę do środka i mieszając. Należy robić
to powoli, powinno to trwać około 1-2 minut. Po wlaniu całej wody ciasto będzie
wyglądało jakby miało grudy, tak ma być, nie należy mieszać go bardziej. Miskę
przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-14 godzin. Po tym czasie ciasto
wyłożyć na mocno podsypany mąką blat. Ciasto jest klejące, można je delikatnie
całe posypać mąką, żeby było łatwiej je złożyć. Boki ciasta składamy do środka,
czynność powtarzamy. Następnie przenosimy ciasto łączeniem do dołu na mocno
podsypaną mąką kuchenną ściereczkę. Przykrywamy bokami ściereczki i odstawiamy
na 1 godzinę. Po 30 minutach wyrastania do zimnego piekarnika wkładamy garnek
żeliwny (najlepszy będzie o średnicy 20-21 cm) razem z pokrywką. Piekarnik
ustawiamy na temperaturę 250 stopni. Po 30 minutach garnek wyciągamy (uwaga!
jest bardzo gorący!), ściągamy pokrywkę, dno posypujemy odrobiną mąki i
delikatnie przekładamy do niego ciasto tym razem łączeniem do góry. Można je po
prostu zsunąć z ściereczki. Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika. Po 30
minutach ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut. Jeśli chleb zacznie
za bardzo się rumienić należy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Upieczony
chleb wyciągnąć z garnka i studzić na kratce.
Wspaniały:)
OdpowiedzUsuńChciałabym zapytać, czy można użyć w tym przepisie naczynia żaroodpornego
OdpowiedzUsuńzamiast garnka żeliwnego?
Tak, można, ważne, żeby miało odpowiedni wymiar, inaczej chlebek wyjdzie płaski :).
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź. Czy mogłabym prosić jeszcze o sugestię odnośnie wielkości garnka, będę wdzięczna :)
UsuńMyślę, że podobnie jak żeliwny około 20-22 cm :).
Usuń