Pyszny, domowy chleb
pszenny, upieczony z białej mąki pszennej i pełnoziarnistej mąki pszennej w
proporcji pół na pół. Wspaniale smakuje z dodatkiem ziaren siemienia lnianego.
Jest łatwy do zrobienia, nie trzeba go ręcznie wyrabiać, wystarczy mikser z
końcówką haków! Polecam ten przepis szczególnie osobom, które dopiero zaczynają
swoją przygodę z pieczeniem chleba.
PRZEPIS
NA CHLEB PSZENNY RAZOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
250 g mąki pszennej typ
500
250 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
50 g siemienia lnianego
300 ml letniej wody
Jak
zrobić chleb pszenny razowy z siemieniem lnianym :
Najpierw przygotować zaczyn
: wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na
10-15 minut. W dużej misce umieścić obie mąki, sól, siemię lniane, gotowy
zaczyn i wodę. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 3-4 minuty. Miskę
szczelnie zakryć folią spożywczą, ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu, przełożyć do keksówki o długości 25 cm wyłożonej
papierem do pieczenia. wyrównać zwilżonymi dłońmi, odstawić do wyrośnięcia na
około 30 minut (ciasto powinno wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki). Piec w
temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć, zostawić do całkowitego
wystudzenia na kratce.
Bardzo pyszny chleb i prosty w przygotowaniu! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChlebuś pychota dziękuję
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję za komentarz! :)
Usuń