Jak najlepiej pożegnać
lato? Chłodnikiem! Dzisiaj przepis na klasyczny chłodnik ogórkowy z dodatkiem
rzodkiewki i koperku. Jest super szybki w przygotowaniu, ale powinien postać w
lodówce przynajmniej 1 godzinę, żeby smaki się „przegryzły” :). Świetnym
dodatkiem do tego chłodnika są ugotowane na twardo jajka. Jeśli chcemy, żeby
danie było bardziej sycące można je również podać z ugotowanymi ziemniakami z
dodatkiem masła i koperku. Przypominam również przepis na chłodnik
pomidorowo-ogórkowy, przepis znajdziesz TU.
PRZEPIS NA CHŁODNIK OGÓRKOWY
(4
porcje)
Składniki
:
1 l kefiru
1 świeży ogórek
8 rzodkiewek
1 ząbek czosnku
pęczek koperku
sól, pieprz
Dodatkowo
:
4 jajka ugotowane na
twardo
ziemniaki z masłem i
koperkiem (opcjonalnie)
Jak zrobić chłodnik ogórkowy :
Ogórek i czosnek obrać,
razem z rzodkiewkami zetrzeć do dużej miski na dużych oczkach. Dodać kefir i
posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą
i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz