Jajecznica z kurkami to
najlepsze śniadanie jakie można przyrządzić o tej porze roku! Dodanie grzybów do
jajecznicy (jakichkolwiek!) wspaniale urozmaica jej smak :). To obowiązkowa
pozycja śniadaniowa w trakcie trwania sezonu grzybowego.
PRZEPIS NA JAJECZNICĘ Z KURKAMI
(2
porcje)
Składniki
:
4 jajka
150g-200g kurek
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól, pieprz
szczypiorek
Jak zrobić jajecznice z kurkami :
Kurki przesypać do
miski, zalać zimną wodą, odcedzić, jeśli na kurkach nadal są zanieczyszczenia,
czynność powtórzyć. Większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i
pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, smażyć
przez 2-3 minuty, dodać kurki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na niedużym
ogniu przez około 8-10 minut (jeśli kurki puszczą wodę, cała powinna odparować
zanim dodasz jajka). Następnie na patelnię wbić jajka, oprószyć solą i
pieprzem, smażyć często mieszając aż jajka się zetną. Ściągnąć z palnika, nałożyć
na talerze, posypać szczypiorkiem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz