Tradycyjne,
ziemniaczane kluski ze śliwkami. Ja podaję je z delikatnie uprażoną bułką tartą
z dodatkiem cynamonu i cukru. Obowiązkowo z kleksem dobrej kwaśnej śmietany. Jeśli lubicie możecie też polać je masełkiem. Pyszne proste danie, w sam raz na
jesienny obiad. Obowiązkowe do przyrządzenia choć raz w sezonie na śliwki! :)
(OK.
20 SZTUK)
Składniki
:
750 g ziemniaków (waga
po obraniu)
ok. 250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
ok. 400 g małych śliwek
Posypka
:
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
:
śmietana
masło
Jak
zrobić knedle ze śliwkami :
Obrane i umyte
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odlać z wody, dokładnie rozgnieść
tłuczkiem lub przepuścić przez praskę, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Śliwki umyć, naciąć i delikatnie wyciągnąć pestkę. Ostudzone ziemniaki przełożyć
na blat, dodać mąkę, szczyptę soli, zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dokładnie
wyrobić ciasto. Ilość mąki podana w przepisie jest orientacyjna i zależy od
tego jak bardzo mączyste są ziemniaki. Ciasto po wyrobieniu może się lekko
kleić, jeśli mocno lepi się do rąk, należy dodać więcej mąki. Następnie odrywać
po kawałku ciasta, można lekko oprószyć go mąką, rozpłaszczyć na dłoni, na
środek położyć śliwkę, otoczyć ciastem i uformować w dłoniach kulkę. Odłożyć na
blat oprószony mąką. Knedle wrzucić do osolonego wrzątku, gotować przez 5 minut
od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Przygotować posypkę do
knedli : na patelnię wysypać bułkę tartą, zezłocić na małym ogniu. Przesypać do
miseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz