Jeśli lubicie robić
przetwory i szukacie jakiegoś niebanalnego przepisu to dzisiejszy wpis jest dla
Was! Ogórki w zalewie curry to absolutny hit :). Każdy kto raz zrobił, będzie je
robił co roku! Smakują doskonale, można je jeść prosto ze słoika. Sprawdzą się
zarówno na imprezach jak i jako dodatek do kanapek zimową porą. Słoiki można
konsumować już po tygodniu od przygotowania.
PRZEPIS NA OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
(12
słoików, każdy po 500 ml)
Składniki
:
3 kg ogórków gruntowych
1 duża czerwona papryka
ziarna gorczycy
ziarna czarnego pieprzu
ziarna ziela
angielskiego
Zalewa
:
6 szklanek wody
4 szklanki octu
spirytusowego (10%)
4 szklanki cukru
3 łyżki soli
5 łyżeczek przyprawy
curry
3 łyżeczki kurkumy
3 ząbki czosnku
Jak zrobić ogórki w zalewie curry :
Przygotować 12 słoików
o pojemności 500 ml każdy, dokładnie umyć i wyparzyć (można to zrobić w
piekarniku : wstawić suche słoiki do zimnego piekarnika i ustawić na
temperaturę 100 stopni, po 25-30 minutach od momentu nagrzania się piekarnika
wyłączyć go, uchylić drzwiczki i zostawić słoiki do całkowitego wystygnięcia;
nakrętki umyć i umieścić w zlewie, zalać wrzątkiem, wypłukać, odstawić do wyschnięcia.
Ogórki umyć i pokroić w grubsze plastry,
wszystkie mniej więcej takiej samej grubości. Paprykę umyć, pozbawić gniazda
nasiennego, pokroić w małe paski. Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce ziaren
gorczycy, 3-4 ziarna czarnego pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Następnie wkładać
ogórki, przekładając je co jakiś czas kawałkami papryki. Ogórki powinny być
ciasno ułożone w słoikach. Przygotować zalewę : do dużego garnka wlać wodę,
ocet, wsypać cukier, sól, curry, kurkumę i dodać obrany, lekko rozgnieciony
czosnek. Wstawić na palnik, mieszać aż cukier i sól się rozpuszczą. Kiedy
zalewa zacznie lekko pyrkać, wyłączyć palnik, wyłowić czosnek i zalać słoiki. W
każdym słoiku przetrzeć papierowym ręcznikiem miejsce na zakrętkę, musi być
suche! Zakręcić słoiki, następnie zapasteryzować : w dużym garnku na dnie ułożyć
kuchenną ścierkę, na niej ułożyć słoiki, tak, żeby się nie dotykały, jeśli pasteryzujemy
słoiki od razu po zalaniu i są gorące, należy zalać je gorącą wodą do ¾ wysokości,
jeśli słoiki pasteryzujemy kiedy są już wystudzone zalewamy je letnią wodą.
Wstawiamy na palnik, trzymamy od momentu zagotowania przez 10 minut. Wyciągamy,
odstawiamy do ostudzenia.
Jeśli wypróbowałeś ten
przepis, podziel się opinią!
Już robiłem je według tego przepisu, wyszły super
OdpowiedzUsuńEkstra! :)
UsuńTa zalewa to chyba nie te proporcje
OdpowiedzUsuńJak najbardziej te :).
Usuń:)
OdpowiedzUsuń