Paprykarz szczeciński – przepis na domowy paprykarz!


Paprykarz szczeciński to popularna w Polsce konserwa z pastą rybną na bazie wędzonej makreli, ryżu, cebuli i przecieru pomidorowego. Domowy paprykarz szczeciński to fantastyczny dodatek do kanapek. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu.


domowy paprykarz szczecinski pasta rybna na kanapki

PRZEPIS NA DOMOWY PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI




Składniki :
1 wędzona makrela (ok. 300-350g)
50 g ryżu (pół woreczka)
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki przecieru pomidorowego
ok. 6 łyżek wody
3 łyżki oliwy
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
szczypta cukru



Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński :
Ryż ugotować według informacji na opakowaniu, odlać, wsypać do miski, odstawić do wystudzenia. Mięso z makreli oddzielić od ości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 3 minuty. Dodać marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy, smażyć razem kolejne 2 minuty, następnie dodać słodką i ostrą paprykę, szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz przecier pomidorowy i wodę. Zmniejszyć ogień i dusić przez około 10 minut (aż marchew zmięknie). W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewać kolejnymi łyżkami wody. Na koniec dodać ryż i wędzoną makrelę. Wymieszać, ściągnąć z palnika, wyciągnąć ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, posmakować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz