Paprykarz szczeciński
to popularna w Polsce konserwa z pastą rybną na bazie wędzonej makreli, ryżu,
cebuli i przecieru pomidorowego. Domowy paprykarz szczeciński to fantastyczny
dodatek do kanapek. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu,
jak i po schłodzeniu.
Składniki
:
1 wędzona makrela (ok.
300-350g)
50 g ryżu (pół
woreczka)
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki przecieru
pomidorowego
ok. 10 łyżek wody
3 łyżki oliwy
2 ziarna ziela
angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej
papryki
1 łyżeczka ostrej
papryki
sól, pieprz
szczypta cukru
Jak
zrobić domowy paprykarz szczeciński :
Ryż ugotować według
informacji na opakowaniu, odlać, wsypać do miski, odstawić do wystudzenia.
Mięso z makreli oddzielić od ości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę
i czosnek obrać. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w
kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i
czosnek, smażyć 3 minuty. Dodać marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy, smażyć
razem kolejne 2 minuty, następnie dodać słodką i ostrą paprykę, szczyptę soli,
pieprzu i cukru oraz przecier pomidorowy i wodę. Zmniejszyć ogień i dusić przez
około 10 minut (aż marchew zmięknie). W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewać
kolejnymi łyżkami wody. Na koniec dodać ryż i wędzoną makrelę. Wymieszać,
ściągnąć z palnika, wyciągnąć ziarna ziela angielskiego i liście laurowe,
posmakować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz