Dzisiaj bardzo prosty i
smaczny przepis na pieczony kalafior z dodatkiem sosu tahini. Doskonałe danie
na lekką kolację. Jeśli nie próbowaliście jeszcze piec kalafiora, gorąco
zachęcam! Osobiście uważam, że pieczenie wydobywa z niego najlepszy smak :).
PRZEPIS
NA PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM TAHINI
Składniki
:
1 średni kalafior
2 łyżki oleju
sól (opcjonalnie)
Sos
tahini :
2 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
¼ łyżeczki : kuminu,
kolendry, czosnku
sól, pieprz do smaku
Jak
przygotować pieczony kalafior z sosem tahini :
Kalafior umyć i
podzielić na różyczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za
pomocą pędzelka posmarować olejem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około
30 minut (kalafior powinien zmięknąć, ale nadal być chrupiący). Przygotować sos
tahini : w miseczce umieścić tahini, sok
z cytryny, wodę i przyprawy, dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką rózgową.
Doprawić do smaku sola i pieprzem. Upieczony kalafior podawać z sosem. Jeśli jego
smak jest mało wyrazisty można odrobinę go posolić.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz