Risotto z kurkami


Kolejna propozycja dla wielbicieli włoskiej kuchni i grzybów. Pyszny, kremowy ryż, gotowany w warzywnym bulionie, z dodatkiem wina i sezonowych grzybów : kurek. Świetny pomysł na obiad od święta i na co dzień. Proste, ale efektowne danie, doskonałe również na kolację we dwoje z dodatkowym kieliszkiem dobrego, białego wina! :)

risotto z kurkami

PRZEPIS NA RISOTTO Z KURKAMI
(2 porcje)



Składniki :
150 g ryżu arborio
200 g kurek
ok. 400 ml bulionu warzywnego
80 ml białego wytrawnego wina
½ cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka parmezanu
sól, pieprz


Dodatkowo :
parmezan
natka pietruszki



Jak zrobić risotto z kurkami :
Kurki przesypać do miski, zalać zimną wodą, po chwili odcedzić. Jeśli na kurkach nadal są zanieczyszczenia, czynność powtórzyć. Większe kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Bulion warzywny podgrzać. W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty, dodać kurki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez 3-4 minuty, następnie dodać ryż, smażyć często mieszając, po 1 minucie wlać wino. Gotować kilka chwil aż alkohol odparuje. Wlać 1 chochlę bulionu. Dolewać bulionu kiedy ryż wchłonie wcześniej wlaną porcję. Gotowanie ryżu powinno trwać około 20 minut. Na koniec wsypać parmezan, wymieszać. Nakładać na talerze, posypać posiekaną natką i parmezanem. Podawać od razu.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz