Kolejna propozycja dla
wielbicieli włoskiej kuchni i grzybów. Pyszny, kremowy ryż, gotowany w
warzywnym bulionie, z dodatkiem wina i sezonowych grzybów : kurek. Świetny
pomysł na obiad od święta i na co dzień. Proste, ale efektowne danie, doskonałe
również na kolację we dwoje z dodatkowym kieliszkiem dobrego, białego wina! :)
PRZEPIS
NA RISOTTO Z KURKAMI
(2
porcje)
Składniki
:
150 g ryżu arborio
200 g kurek
ok. 400 ml bulionu
warzywnego
80 ml białego
wytrawnego wina
½ cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka parmezanu
sól, pieprz
Dodatkowo
:
parmezan
natka pietruszki
Jak
zrobić risotto z kurkami :
Kurki przesypać do
miski, zalać zimną wodą, po chwili odcedzić. Jeśli na kurkach nadal są
zanieczyszczenia, czynność powtórzyć. Większe kurki pokroić, mniejsze zostawić
w całości. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć
przez praskę. Bulion warzywny podgrzać. W garnku rozgrzać oliwę i masło,
wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty, dodać kurki,
oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez 3-4 minuty, następnie dodać ryż, smażyć
często mieszając, po 1 minucie wlać wino. Gotować kilka chwil aż alkohol
odparuje. Wlać 1 chochlę bulionu. Dolewać bulionu kiedy ryż wchłonie wcześniej
wlaną porcję. Gotowanie ryżu powinno trwać około 20 minut. Na koniec wsypać
parmezan, wymieszać. Nakładać na talerze, posypać posiekaną natką i parmezanem.
Podawać od razu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz