Korzystam z malin póki
jeszcze są! Upiekłam fantastyczny sernik z sezonowymi owocami i kruszonką. Jest
łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :)
PRZEPIS
NA SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ
Kruche
ciasto :
225 g mąki pszennej
65 g cukru
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1 jajko
Masa
twarogowa :
750 g twarogu
półtłustego trzykrotnie zmielonego
150 g cukru
1 budyń śmietankowy
½ łyżeczki esencji
waniliowej
2 jajka
Owoce
:
400 g malin
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak
zrobić sernik z malinami i kruszonką :
Twaróg i jajka do masy twarogowej powinny być w temperaturze pokojowej, co oznacza, że należy je wyciągnąć z lodówki około 3 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Maliny opłukać i odstawić na sicie aż całkiem obciekną z wody.
Przygotować kruche ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekać masło nożem na małe kawałki. Wówczas zrobić wgłębienie, wbić w nie jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyciągnąć ciasto, podzielić na 2 części : jedną większą od drugiej. Mniejszą włożyć z powrotem do lodówki. Większą częścią wylepić dno tortownicy i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut (spód powinien się zarumienić).
Przygotować masę twarogową : w misce umieścić twaróg, cukier, budyń, esencję waniliową i jajko. Zmiksować krótko na niskich obrotach (tylko do połączenia składników!). Przełożyć do tortownicy, wyrównać. Maliny przesypać do miski, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać. Owoce ułożyć na masie twarogowej (nie wciskać!). Na wierzch zetrzeć na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Studzić w lekko otwartym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
czy mozna ciasto zrobic z maki krupczatki?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńWitam czy piekarnik z termoobiegiem czy bez ?
OdpowiedzUsuńGóra-dół bez termoobiegu.
UsuńDziękuję. Co mogę użyć zamiast ekstraktu waniliowego ponieważ nie mogę nigdzie dostać
OdpowiedzUsuńMożna dać 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Usuń