Pyszna, sezonowa zupa
ze świeżymi kurkami z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Zupa jest esencjonalna,
bardzo aromatyczna. U mnie wersja zabielana, ale można pominąć dodatek
śmietany, też będzie bardzo smacznie! :)
PRZEPIS NA ZUPĘ KURKOWĄ
(5 porcji)
Składniki
:
300 g kurek
500 g ziemniaków
2 marchewki
1 l bulionu warzywnego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka pietruszki
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
Jak
zrobić zupę kurkową :
Kurki przesypać do
miski, zalać wodą, po chwili odcedzić, jeśli na kurkach nadal pozostaną
zanieczyszczenia czynność powtórzyć. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchew
obrać. Czosnek pokroić w plastry, cebulę, ziemniaki i marchew w kostkę. W
garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty,
dodać kurki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki
i marchew, zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec posmakować
i doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę nałożyć do miseczki, dodać trochę gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka, ponownie wymieszać. Nałożyć do miseczek, posypać posiekaną
natka pietruszki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz