Zupa kurkowa

Pyszna, sezonowa zupa ze świeżymi kurkami z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Zupa jest esencjonalna, bardzo aromatyczna. U mnie wersja zabielana, ale można pominąć dodatek śmietany, też będzie bardzo smacznie! :) 


zupa kurkowa z ziemniakami


PRZEPIS NA ZUPĘ KURKOWĄ

(5 porcji)


Składniki :
300 g kurek
500 g ziemniaków
2 marchewki
1 l bulionu warzywnego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka pietruszki
4-5 łyżek kwaśnej śmietany



Jak zrobić zupę kurkową :
Kurki przesypać do miski, zalać wodą, po chwili odcedzić, jeśli na kurkach nadal pozostaną zanieczyszczenia czynność powtórzyć. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchew obrać. Czosnek pokroić w plastry, cebulę, ziemniaki i marchew w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać kurki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki i marchew, zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec posmakować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę nałożyć do miseczki, dodać trochę gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka, ponownie wymieszać. Nałożyć do miseczek, posypać posiekaną natka pietruszki.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz