Kolejny przepis na
prosty w przygotowaniu chleb. Ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką haków, odstawiamy
do wyrośnięcia, przekładamy do foremki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia i
pieczemy. Chleb jest wyrabiany z mąki pszennej i żytniej w proporcji pół na
pół. Jest wilgotny i sprężysty, jego smak dodatkowo wzbogacają ziarna
słonecznika.
PRZEPIS
NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
250 g mąki pszennej
250 g maki żytniej typ
720
1 łyżeczka soli
100 g ziaren
słonecznika
250 ml letniej wody
Jak
zrobić chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i
odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać sól, ziarna
słonecznika, gotowy zaczyn i wodę. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 3-4
minuty. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto na 2 godziny do
wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć je do keksówki o długości 25 cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Wyrównać zwilżonymi dłońmi i odstawić na około 30 minut
do wyrośnięcia (chleb powinien wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki).
Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować wierzch chleba wodą. Piec w
temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć, odstawić do ostudzenia na
kratce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz