Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem


Kolejny przepis na prosty w przygotowaniu chleb. Ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką haków, odstawiamy do wyrośnięcia, przekładamy do foremki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy. Chleb jest wyrabiany z mąki pszennej i żytniej w proporcji pół na pół. Jest wilgotny i sprężysty, jego smak dodatkowo wzbogacają ziarna słonecznika.


prosty chleb pszenno-zytni ze slonecznikiem bez wyrabiania

PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM




Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody


Ciasto :
250 g mąki pszennej
250 g maki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
100 g ziaren słonecznika
250 ml letniej wody



Jak zrobić chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać sól, ziarna słonecznika, gotowy zaczyn i wodę. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 3-4 minuty. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć je do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać zwilżonymi dłońmi i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia (chleb powinien wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki). Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować wierzch chleba wodą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć, odstawić do ostudzenia na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz