Smaczne, chrupiące
ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny. Świetne do zagryzienia kiedy
dopadnie nas nagły spadek energii. Idealny dodatek do drugiego śniadania. Można
je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7 dni. Smacznego!
PRZEPIS
NA CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ
(ok.
25 ciastek)
Składniki
:
200 g płatków owsianych
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
150 g miękkiego masła
125 g brązowego cukru
1 jajko
150 g suszonej żurawiny
Jak
zrobić ciasteczka owsiane z żurawiną :
Masło przełożyć do
miski, dodać cukier, ucierać mikserem na wysokich obrotach przez 4-5 minut.
Dodać jajko, zmniejszyć obroty miksera, ucierać krótko do połączenia
składników. W drugiej misce połączyć płatki owsiane, mąkę i proszek do
pieczenia. Dodać do utartego masła, wymieszać łyżką. Na koniec dodać posiekaną żurawinę,
ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą ułożyć na kawałku
folii aluminiowej, utworzyć wałek i zawinąć w folię jak cukierek. Włożyć do
lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie wyciągnąć, ostrym nożem kroić grube
plastry (masa często się kruszy, ale nie przeszkadza to w formowaniu ciastek).
Z plastrów formować ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Ciastka układać w odstępach, ponieważ podczas pieczenia się
rozpłyną. Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobieg przez około 15
minut. Ciasteczka bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, należy delikatnie przełożyć
je na talerz. Po wystudzeniu stwardnieją.
Uwielbiam :) niesamowicie często robię owsiane ciasteczka...tylko jeden minus jest...taki malutki...nigdy nie są dodatkiem do drugiego śniadania :) Jak zjem pierwsze, to kończe na ostatnim, które wcale nie jest drugim ;)
OdpowiedzUsuń