Ciasto marchewkowe to kolejne
ciasto zaraz po JOGURTOWYM CIEŚCIE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ, bez
którego nie wyobrażam sobie jesieni! Jest wilgotne i puszyste, ja dodaję do
niego rodzynki, ale jeśli lubicie możecie też dorzucić trochę drobno
posiekanych orzechów włoskich. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które
podobno wychodzi każdemu :).
PRZEPIS
NA CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki
:
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
175 g oleju
125 g cukru
3 jajka
200 g marchewki startej
na małych oczkach
50 g rodzynek
skórka starta z ½ pomarańczy
Polewa
z serka Philadelphia :
125 g serka
Philadelphia
20 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
3 łyżki soku z
pomarańczy
Dodatkowo :
garść orzechów włoskich
Dodatkowo :
garść orzechów włoskich
Jak
zrobić ciasto marchewkowe :
W misce wymieszać :
mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej misce
umieścić olej, cukier i jajka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać
marchewkę, rodzynki i skórkę z pomarańczy, wymieszać łyżką. Dodać suche składniki
z drugiej miski, ponownie wymieszać łyżką do połączenia składników. Foremkę
24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w
temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć
z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Przygotować polewę : wszystkie składniki
umieścić w misce i zmiksować do połączenia składników. Równomiernie nałożyć na
ciasto, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, odstawić do lodówki na kilka godzin.
świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCzy olej aby na pewno ma być w gramach? Czy może mililitrach?
OdpowiedzUsuńWszystko się zgadza, składniki odmierzam na wadze, na funkcji gramy ;)
UsuńDziękuję 😉
OdpowiedzUsuńRewelacja🤗 zamiast philadefi użyłam Ulubionego.Bosko smakuje
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
UsuńCzy mąkę pszenną można zamienić na pszenna pełnoziarnista? No i przede wszystkim czy w takiej samej ilości czy więcej niż zwykła.
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy piec z mąką pełnoziarnistą, taka mąka jest cięższa i potrzebuje więcej płynu, ciasto może nie wyrosnąć i być suche. Jeśli już to zamieniłabym powiedzmy 50-75 g mąki pszennej na pełnoziarnistą i zobaczyła jak wyjdzie, można popróbować :).
UsuńJaki ma Pani rozmiar blaszki na te proporcję?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie, 24x24cm :).
UsuńOd kiedy się tak krótko piecze ciasto
OdpowiedzUsuńCiasto jest na małą formę i nie jest go dużo, czas jest wystarczający, w nawiasie napisałam - do suchego patyczka, jeśli po tym czasie jest nieupieczone pieczemy dalej :) ale w tym wypadku 35-40 minut w zupełności wystarczy :D pozdrawiam! :)
UsuńA na ile porcji wyszło?
OdpowiedzUsuń12 porcji.
Usuń