Dzisiaj przepis na
ekspresową wersję klasycznej potrawki z kurczaka. Do jej przygotowania
wykorzystuję same filety. Jeśli macie w lodówce zamrożony bulion to
przyrządzenie tej potrawki nie zajmie Wam dłużej jak 30 minut. To smaczne, obiadowe
danie, które uwielbiają dzieci i dorośli :). Można je podawać z tłuczonymi
ziemniakami lub ryżem.
PRZEPIS NA EKSPRESOWĄ POTRAWKĘ Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM
Składniki
:
3 filety z kurczaka
1 duża marchewka
2 małe garście
mrożonego zielonego groszku
450 ml bulionu warzywnego
lub z kurczaka
100 ml śmietanki
kremówki
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól
sok z cytryny do smaku
Jak zrobić ekspresową potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem:
Marchew obrać i pokroić
w kostkę. Filety z kurczaka posolić z obu stron. Bulion podgrzać. W dużym
garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Włożyć filety, smażyć na średnim
ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Zalać ciepłym bulionem, wrzucić marchewkę
i groszek. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10-12 minut (aż
marchewka zmięknie). Śmietankę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wyciągnąć
mięso na talerz. Zagotować sos, następnie powoli wlać śmietankę równocześnie
energicznie mieszając. Gotować przez 1
minutę aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Włożyć z powrotem kurczaka. Gotować przez chwilę, ściągnąć z palnika.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz