Ekspresowa potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem


Dzisiaj przepis na ekspresową wersję klasycznej potrawki z kurczaka. Do jej przygotowania wykorzystuję same filety. Jeśli macie w lodówce zamrożony bulion to przyrządzenie tej potrawki nie zajmie Wam dłużej jak 30 minut. To smaczne, obiadowe danie, które uwielbiają dzieci i dorośli :). Można je podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem.



PRZEPIS NA EKSPRESOWĄ POTRAWKĘ Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM




Składniki :
3 filety z kurczaka
1 duża marchewka
2 małe garście mrożonego zielonego groszku
450 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól
sok z cytryny do smaku



Jak zrobić ekspresową potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem:

Marchew obrać i pokroić w kostkę. Filety z kurczaka posolić z obu stron. Bulion podgrzać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Włożyć filety, smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Zalać ciepłym bulionem, wrzucić marchewkę i groszek. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10-12 minut (aż marchewka zmięknie). Śmietankę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wyciągnąć mięso na talerz. Zagotować sos, następnie powoli wlać śmietankę równocześnie energicznie mieszając. Gotować  przez 1 minutę aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Włożyć z powrotem kurczaka. Gotować przez chwilę, ściągnąć z palnika.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz