Lekka sałatka z kaszą
kuskus, kremowym awokado, soczystą papryką, słodkim pomidorem, czarnymi
oliwkami i serem feta. Całość polana dressingiem z dodatkiem soku z cytryny.
Idealna na lunch lub delikatną, pełną warzyw i koloru kolację.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KUSKUSEM, AWOKADO I PAPRYKĄ
(2
PORCJE)
Składniki
:
¾ szklanki kuskusu
1 awokado
1 czerwona papryka
1 pomidor
10 czarnych oliwek
4 łyżki sera feta
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
Dressing
:
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z kuskusem, awokado i papryką:
Kuskus wsypać do dużej
miski, przygotować według informacji z opakowania. Awokado przekroić na pół,
wbić nóż w pestkę, przekręcić, wyciągnąć. Następnie delikatnie łyżką wyciągnąć miąższ,
najlepiej w całości. Pokroić w kostkę. Paprykę i pomidora również pokroić w
kostkę. Oliwki pokroić w plastry. Przygotować dressing : w miseczce umieścić
oliwę, sok z cytryny i po szczypcie soli i pieprzu. wymieszać do połączenia
składników. Do gotowego kuskusu dodać pokrojone warzywa, pokruszony ser feta,
posiekana natkę pietruszki i dressing. wymieszać, nałożyć do miseczek.
Robię bardzo podobną i też uwielbiam!:) Pysznie, zdrowo, kolorowo :)
OdpowiedzUsuń