Gulasz węgierski


Najczęściej przygotowuję, chyba najpopularniejszy u nas w Polsce, gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami i czerwoną papryką – klik. Dzisiaj pokażę Wam przepis na klasyk wśród gulaszy, czyli tradycyjny gulasz węgierski. Charakteryzuje się tym, że jest mocno paprykowy, mięso koniecznie obsmażamy na smalcu i na koniec dodajemy warzywa : marchew, paprykę i pieczarki. Smakuje cudownie! Można go podawać z ziemniakami, kaszą, świeżym pieczywem lub plackami.


tradycyjny gulasz wegierski z marchewka papryka i pieczarkami


PRZEPIS NA GULASZ WĘGIERSKI
(6 porcji)



Składniki :
700 g szynki wieprzowej
800 ml bulionu warzywnego
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
2  średnie marchewki
1 mała czerwona papryka
200 g małych pieczarek
1 łyżka przecieru pomidorowego
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki smalcu (lub oleju)
olej
sól, pieprz



Jak przygotować gulasz węgierski :
Mięso pokroić na około 2 cm kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Bulion podgrzać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu aż ładnie się zarumienią. Przełożyć na talerz. W garnku rozgrzać 2 łyżki smalcu, wrzucić mięso, oprószyć sporą ilością soli i pieprzu. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas do garnka wrzucić z powrotem cebulę, dodać słodką i ostrą paprykę oraz przecier pomidorowy. Wymieszać, smażyć razem przez chwilę i zalać gorącym bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości mięsa (około półtorej godziny). Marchewkę obrać i pokroić na grubsze plastry, paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niedużą kostkę, pieczarki przepłukać i poprzekrawać na pół. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić marchew, paprykę i pieczarki. Smażyć na dużym ogniu aż pieczarki przestaną być surowe. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Dodać do gotującego się gulaszu na około 20 minut przed końcem gotowania. Kiedy mięso będzie już miękkie, przygotować zasmażkę : na patelni na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 2 płaskie łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszać, smażyć przez chwilę i dodać do gotującego się gulaszu jednocześnie energicznie go mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę, posmakować doprawić do smaku solą i pieprzem, ściągnąć z palnika.

1 komentarz