Najczęściej
przygotowuję, chyba najpopularniejszy u nas w Polsce, gulasz wieprzowy z
suszonymi grzybami i czerwoną papryką – klik. Dzisiaj pokażę Wam przepis na
klasyk wśród gulaszy, czyli tradycyjny gulasz węgierski. Charakteryzuje się
tym, że jest mocno paprykowy, mięso koniecznie obsmażamy na smalcu i na koniec
dodajemy warzywa : marchew, paprykę i pieczarki. Smakuje cudownie! Można go
podawać z ziemniakami, kaszą, świeżym pieczywem lub plackami.
PRZEPIS
NA GULASZ WĘGIERSKI
(6
porcji)
Składniki
:
700 g szynki wieprzowej
800 ml bulionu
warzywnego
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
2 średnie marchewki
1 mała czerwona papryka
200 g małych pieczarek
1 łyżka przecieru
pomidorowego
3 łyżeczki słodkiej
papryki
1 łyżeczka ostrej
papryki
2 ziarna ziela
angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki smalcu (lub
oleju)
olej
sól, pieprz
Jak
przygotować gulasz węgierski :
Mięso pokroić na około
2 cm kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w
plastry. Bulion podgrzać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę
i czosnek, smażyć przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu aż ładnie się zarumienią.
Przełożyć na talerz. W garnku rozgrzać 2 łyżki smalcu, wrzucić mięso, oprószyć sporą
ilością soli i pieprzu. Smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas do garnka wrzucić
z powrotem cebulę, dodać słodką i ostrą paprykę oraz przecier pomidorowy.
Wymieszać, smażyć razem przez chwilę i zalać gorącym bulionem. Dodać ziele
angielskie i liść laurowy. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości
mięsa (około półtorej godziny). Marchewkę obrać i pokroić na grubsze plastry, paprykę
pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niedużą kostkę, pieczarki przepłukać i
poprzekrawać na pół. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić marchew,
paprykę i pieczarki. Smażyć na dużym ogniu aż pieczarki przestaną być surowe.
Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Dodać do gotującego się gulaszu
na około 20 minut przed końcem gotowania. Kiedy mięso będzie już miękkie,
przygotować zasmażkę : na patelni na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki masła,
dodać 2 płaskie łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszać, smażyć przez chwilę i
dodać do gotującego się gulaszu jednocześnie energicznie go mieszając. Gotować
jeszcze przez chwilę, posmakować doprawić do smaku solą i pieprzem, ściągnąć z
palnika.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń