Ciasto, które nigdy się
nie nudzi! Dzisiaj przepis na tradycyjny, polski jabłecznik, czyli kruche
ciasto z masą z jabłek, pianką z białek i chrupiąca kruszonką. Wiem, że niektórzy
przygotowują to ciasto ze smażonymi jabłkami. U mnie w domu zawsze robiło się
go z surowymi i taki przepis podaję :).
PRZEPIS NA JABŁECZNIK
Ciasto
kruche :
450 g mąki pszennej
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
3 żółtka
1 całe jajko
Jabłka
:
2 kg kwaśnych jabłek
(antonówka, szara reneta, golden delicious, granny smith)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Pianka
:
3 białka
50 g cukru
Dodatkowo
:
cukier puder do
oprószenia
Jak zrobić jabłecznik :
Najpierw przygotować ciasto
kruche : na blat przesypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło.
Kroić nożem na małe kawałki, następnie zgarnąć wszystko razem, zrobić
wgłębienie i umieścić tam żółtka oraz całe jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w
folię aluminiową i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie umyć i obrać
jabłka, następnie zetrzeć na grubych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody i wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na
dwie równe części. Jedną schować do lodówki, drugą wylepić dno blachy (20x30 cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. Z białek do zrobienia pianki odlać do osobnej miseczki 2
łyżki i posmarować nimi spód jabłecznika. Następnie w kilku miejscach zrobić
dziurki widelcem. Białka ubić na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie
stopniowo na kilka razy dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze
przez chwilę. Masa z białek powinna być sztywna i lśniąca. Na spód jabłecznika
wyłożyć jabłka, wyrównać, następnie nałożyć masę z ubitych białek. Wyciągnąć
drugą część ciasta i zetrzeć na masę z białek na tarce na grubych oczkach. Piec
w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut. Jeśli wierzch zacznie się za
bardzo rumienić, przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Po wystudzeniu
posypać ciasto cukrem pudrem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
świetny przepis, chętnie bym zjadła kawałek takiego jabłecznika :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie na bloga :)
Zrobiłem, upiekłem wygląda i pachnie zacnie. Jak smakuje jeszcze nie wiem, ale napewno napiszę jak posmakuję.
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię! :)
UsuńJutro upiekę taki jablecznik i powiem jak smakuje.
OdpowiedzUsuńNa jaka blache przepis?
OdpowiedzUsuń20x30 już uzupełniam przepis!
UsuńJabłecznik wyszedł przepyszny. Zniknął już drugiego dnia po upieczeniu. Ciasto było kruche i dość słodkie, co zrównoważyło kwaśność jabłek. Ja piekłam to tylko 45 min, ale to pewnie zależy od piekarnika ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz! :) Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków! :)
UsuńTo do dzieła lubię jabłecznik i zabieram się do pracy ,prosty przepis ,takie przepisy lubię
OdpowiedzUsuń