Przepis na klasyczne
kotlety mielone, u mnie w domu zawsze przyrządzane z odrobiną majeranku, który
nadaje im niepowtarzalnego smaku! Najlepiej smakują oczywiście z ziemniakami i
buraczkami J.
PRZEPIS
NA KOTLETY MIELONE JAK U MAMY
(8
SZTUK)
Składniki
:
500 g mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 bułka
1 mała garść majeranku
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Jak
zrobić kotlety mielone jak u mamy :
Bułkę namoczyć w wodzie
przez 10 minut. Mięso włożyć do dużej miski. Cebulę i czosnek obrać, cebulę
pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć, następnie dodać do mięsa. Namoczoną
bułkę odcisnąć z wody i dodać do mięsa razem z jajkiem, majerankiem, solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać, najlepiej dłonią. Z mięsa formować kotlety,
układać na talerzu, następnie obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać
warstwę oleju, smażyć kotlety na średnim ogniu z obu stron aż dobrze się
zarumienią. Nie smażyć na dużym ogniu, bo kotlety się spieką a w środku będą
surowe!
uwielbiam domowe mielone:)
OdpowiedzUsuńPyszny i prawdziwie polski obiadek! :)
OdpowiedzUsuńMielone to również moja specjalność, chłopak uwielbia, jak pada pytanie, co na obiad, to zawsze odpowiada, że mielone :) Super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń