Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą


Prosty przepis na makaron ze szpinakiem w kremowym, rozpływającym się w ustach sosie z dodatkiem słonego i wyrazistego w smaku sera z niebieską pleśnią.  Bardzo proste i bardzo smaczne. Świetny przepis dla wielbicieli szpinaku i serów pleśniowych. W dodatku ekspresowy w przygotowaniu, całość nie zajmie dłużej niż gotowanie makaronu. Jeśli nie lubcie lub nie macie czasu stać nad garami, koniecznie zapiszcie ten przepis! I zajrzyjcie do zakładki SZYBKI OBIAD, gdzie znajdziecie więcej pomysłów na niezbyt czasochłonne dania.

makaron ze szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzola

PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPINAKIEM W KREMOWYM SOSIE Z GORGONZOLĄ

(2 PORCJE)



Składniki :
160 g makaronu tagliatelle
100 g świeżego szpinaku
70 g sera z niebieska pleśnią, np. gorgonzola, lazur
100 ml śmietany do sosów
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła



Jak przygotować makaron ze szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą :

Makaron ugotować według informacji na opakowaniu. Szpinak przepłukać, oderwać łodyżki, odstawić. Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wycisnąć czosnek. Smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Wlać śmietanę, zagotować. Dodać liście szpinaku i pokruszony na mniejsze kawałki ser z niebieską pleśnią. Gotować krótko, przez około 1 minutę, aż liście zwiędną a ser się rozpuści. Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię, wymieszać z sosem. Podawać od razu.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!






Brak komentarzy

Prześlij komentarz