Prosty przepis na
makaron ze szpinakiem w kremowym, rozpływającym się w ustach sosie z dodatkiem
słonego i wyrazistego w smaku sera z niebieską pleśnią. Bardzo proste i bardzo smaczne. Świetny
przepis dla wielbicieli szpinaku i serów pleśniowych. W dodatku ekspresowy w
przygotowaniu, całość nie zajmie dłużej niż gotowanie makaronu. Jeśli nie
lubcie lub nie macie czasu stać nad garami, koniecznie zapiszcie ten przepis! I
zajrzyjcie do zakładki SZYBKI OBIAD, gdzie znajdziecie więcej pomysłów na niezbyt
czasochłonne dania.
PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPINAKIEM W KREMOWYM SOSIE Z GORGONZOLĄ
(2
PORCJE)
Składniki
:
160 g makaronu
tagliatelle
100 g świeżego szpinaku
70 g sera z niebieska pleśnią,
np. gorgonzola, lazur
100 ml śmietany do sosów
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
Jak przygotować makaron ze szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą :
Makaron ugotować według
informacji na opakowaniu. Szpinak przepłukać, oderwać łodyżki, odstawić.
Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wycisnąć czosnek. Smażyć na
niedużym ogniu przez 1 minutę. Wlać śmietanę, zagotować. Dodać liście szpinaku
i pokruszony na mniejsze kawałki ser z niebieską pleśnią. Gotować krótko, przez
około 1 minutę, aż liście zwiędną a ser się rozpuści. Makaron odcedzić,
przełożyć na patelnię, wymieszać z sosem. Podawać od razu.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz