PRZEPIS NA MURZYNKA Z DŻEMEM PORZECZKOWYM
Jak zrobić
murzynka z dżemem porzeczkowym :
Jajka i dżem
powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnku
rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i mleko, na małym ogniu ciągle mieszając
doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z palnika, odstawić do wystudzenia.
Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i sodę, krótko zmiksować. Miksując na
małych obrotach stopniowo dodawać mąkę, po 2-3 łyżki jednorazowo. Na koniec
dodać dżem, wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do keksówki (30cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut
(do suchego patyczka).
Po wystudzeniu
ciasta przygotować polewę : czekoladę pokroić na małe kawałki. W niedużym
garnuszku podgrzać kremówkę (nie doprowadzać jej do zagotowania). Ściągnąć i
wrzucić czekoladę, energicznie wymieszać aż powstanie gładka masa. Polać ciasto
i pozostawić do stężenia.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
szybki i prosty przepis :) zapisuje sobie.
OdpowiedzUsuńWyszedł mało słodki zakalec...
OdpowiedzUsuńTak mi się rzuciło w oczy: W składnikach pojawia się też soda, ale przepis nigdy nie odnosi się do niej, wiec jej nie dałem, może to dlatego wyszedł zakalec?
UsuńSodę dodajemy razem z proszkiem do pieczenia, zaraz uzupełnię przepis. Nie, to na pewno nie było przyczyną zakalca. Czy jajka i dżem były w temperaturze pokojowej czy prosto z lodówki? Czy ciasto było miksowane na niskich obrotach a na koniec łyżką?
UsuńPrzy dodawaniu mąki miksowane na małych obrotach, na koniec łyżką. Ale robiłem krótkie przerwy w miksowaniu, bo brakowało mi trzeciej ręki do jednoczesnego miksowania, sypania mąki i trzymania sitka :) Jaja i dżem stały w kuchni z godzinę czy dwie. Ze zmian to zrobiłem w małej brytfance zamiast w keksówce, bo tą miałem za małą.
UsuńWydaje mi się, że jajka i dżem były po prostu zbyt krótko ogrzane :/
Usuń