Przygotowanie muffin
jajecznych jest bardzo proste! W dodatku możecie do nich wrzucić takie dodatki,
na jakie akurat macie ochotę. Dobrze smakują na ciepło i na zimno, świetnie
nadają się, żeby zabrać je w pudełku do pracy lub w podróż. Idealne na
niebanalne śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.
PRZEPIS NA MUFFINY JAJECZNE ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I PAPRYKĄ
(6
muffin)
Składniki
:
6 dużych jajek
6 małych pieczarek
garść szpinaku
½ czerwonej papryki
½ małej cebuli
3 łyżki sera feta
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
masło do wysmarowania
foremek
Jak zrobić muffiny jajeczne ze szpinakiem, pieczarkami i papryką :
Pieczarki umyć i
pokroić w grubsze plastry. Szpinak pozbawić łodyżek i niedbale posiekać.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić
w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, po 2 minutach dodać
pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki
przestaną być surowe a woda odparuje. Dodać paprykę i szpinak, dodać odrobinę
soli i pieprzu, smażyć razem aż szpinak zacznie więdnąc. Wówczas ściągnąć z
palnika, odstawić. Jajka wbić do miski, dodać dużą szczyptę soli i pierzu,
rozmącić widelcem. Kokilki wysmarować w środku masłem (używam foremek o średnicy 9 cm). Nałożyć do każdej
foremki warzywa z patelni. Zalać rozmąconym jajkiem, na wierzch pokruszyć ser
feta. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (muffiny powinny
ładnie urosnąć, całe jajko musi być ścięte). Wyciągnąć, jeść bezpośrednio z
foremki lub delikatnie wyciągnąć na talerz.
po kilku latach w końcu się zdecydowałam zrobić takie muffiny, bo kiedyś gdzieś widziałam :D, ale jednak nie moje smaki. jedząc to się bardzo męczyłam. ogólnie jajka toleruje tylko w postaci pasty / jajecznicy i jajko na miękko/twardo. cała reszta odpada, śmierdzi mi jajkiem i jest mi nie dobrze. ciężko to wytłumaczyć heh :D , ale nie zjem omletu czy właśnie takich muffinek.
OdpowiedzUsuń