Kolejny przepis na
domowe pieczywo. Tym razem najprostsze pszenne bułki bez dodatku jajek i mleka.
Bardzo prosty przepis, z którego często korzystam. Bułki wychodzą mięciutkie i
puszyste. Gorąco polecam do wypróbowania!
PRZEPIS NA NAJPROSTSZE PSZENNE BUŁKI BEZ JAJEK I MLEKA
(8-10
sztuk)
Zaczyn
:
25 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto
:
480 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
200 ml letniej wody
2 łyżki oleju
rzepakowego
Jak przygotować najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka:
Najpierw przygotować zaczyn
: wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić
na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę, olej i gotowy
zaczyn. Mieszać łyżką, aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na
blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką
lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie
wyciągnąć ciasto na blat, podzielić na 8-10 części i z każdej uformować bułeczkę
zawijając ciasto pod spód. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około
40 minut. Bułki w piekarniku niewiele rosną, ważne jest, żeby podczas
wyrastania osiągnęły pożądaną przez nas wielkość. Bezpośrednio przed pieczeniem
można oprószyć bułki odrobiną mąki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około
20 minut (bułki powinny się ładnie zarumienić). Wyciągnąć i odstawić do
całkowitego wystudzenia.
Zrobiłam wczoraj wyszły przepyszne.Dziś też robię (czekam na wyrośnięcie bułeczek ) Tym razem spróbuję z sezamem Pozdrawiam i dziękuje
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozostawienie opinii :) cieszę się bardzo, że bułeczki smakują! :) pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńWlasnie sie za nie zabieram. Turbo przepis! Zobaczymy czy mi wyjda na suchych drozdzach :)
OdpowiedzUsuńBez problemu powinny wyjść! Powodzenia :)
UsuńWyszly bosko! Best ever!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! Pozdrawiam :)
UsuńA ile tych suchych drożdży dodać?
OdpowiedzUsuńJedno opakowanie suszonych drożdży instant 7g.
UsuńCos pysznego !!!!🙂🙂🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz! :) :)
UsuńPycha 😍
OdpowiedzUsuńCzy to normalne że po upieczeniu są bardzo twarde?
OdpowiedzUsuńJa wsadzam je do torby na zakupy, takiej materiałowej i jak ostygną tam, to wyciągam do chlebaka :)
Usuń