Uwielbiam piec pasztety
i przygotowywać wszelkie pasty do chleba. Dzisiaj podaję przepis na tradycyjny
pasztet drobiowy z dodatkiem wątróbki. Pasztet drobiowy był pierwszym jaki
upiekłam, od tamtej pory przepis nieco modyfikowałam i teraz podaję wersję
według której piekę go od kilku lat. Pasztet jest chudy, ale jednocześnie
wilgotny. Dobrze się kroi i rozsmarowuje na pieczywie. Świetnie smakuje na kanapce
z pomidorem lub ogórkiem.
PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY
Składniki
:
2-3 uda z kurczaka
(łączna waga ok. 600 g)
3 wątróbki drobiowe
1 marchewka
1 mały korzeń
pietruszki
1 mały kawałek selera
½ pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka
2 ziarna ziela
angielskiego
2 ziarna czarnego
pieprzu
1 liść laurowy
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 jajka
Jak zrobić pasztet drobiowy:
Marchewkę, korzeń
pietruszki, seler i por obrać. Do większego garnka włożyć uda z kurczaka,
obrane warzywa, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i 1 płaską
łyżeczkę soli. Zalać wodą do przykrycia. Gotować na niedużym ogniu przez 1
godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wyciągnąć mięso i
warzywa, odstawić do wystygnięcia. Wówczas oddzielić mięso od kości. Cebulę i
czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzać
2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka
minut aż cebula ładnie się zarumieni. Bułkę namoczyć w pozostałym po gotowaniu
mięsa i warzyw wywarze przez 10 minut. Wszystko tj. mięso z kurczaka, wątróbkę,
marchew, korzeń pietruszki, seler, por, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz
odciśnięta bułkę zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Dodać ½ łyżeczki
gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Dodać 2 surowe jajka, dokładnie
wymieszać. Masę przełożyć do jednorazowej foremki o wymiarze ok. 21x11 cm. Piec
w temperaturze 180 stopni przez 75 minut. Wyciągnąć, całkowicie ostudzić i
schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Szczerze mówiąc nigdy nie piekłam pasztetu, bo wydawało mi się to bardzo trudne. Muszę zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia i zacznę wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)