Pełnoziarnisty chleb orkiszowy


Kolejny przepis na domowy chleb, tym razem jest to pełnoziarnisty chleb orkiszowy. Sposób przygotowania jest bardzo prosty : chleb wyrabiamy mikserem z końcówką haków, od razu przekładamy do foremki i zostawiamy aż urośnie do jej brzegu. Potem już tylko pieczenie i czekanie aż wystygnie, żeby ukroić pierwszy kawałeczek :). Zaletą tego chleba jest też to, że zamiast podwójnego wyrastania, mamy tylko jedno, to w foremce. To znacznie skraca czas jego przygotowania.


pelnoziarnisty chleb orkiszowy


PRZEPIS NA PEŁNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY



Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody


Ciasto :
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka soli
325 ml letniej wody




Jak zrobić pełnoziarnisty chleb orkiszowy :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać sól, gotowy zaczyn i wodę. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 6-7 minut, przełożyć do keksówki (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia, chleb powinien urosnąć do brzegu foremki (u mnie zajmuje to około 30-40 minut). Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować wierzch chleba za pomocą pędzelka wodą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 30 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz