Kolejny przepis na
domowy chleb, tym razem jest to pełnoziarnisty chleb orkiszowy. Sposób
przygotowania jest bardzo prosty : chleb wyrabiamy mikserem z końcówką haków,
od razu przekładamy do foremki i zostawiamy aż urośnie do jej brzegu. Potem już
tylko pieczenie i czekanie aż wystygnie, żeby ukroić pierwszy kawałeczek :).
Zaletą tego chleba jest też to, że zamiast podwójnego wyrastania, mamy tylko
jedno, to w foremce. To znacznie skraca czas jego przygotowania.
PRZEPIS
NA PEŁNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
300 g mąki orkiszowej
pełnoziarnistej
200 g mąki orkiszowej
jasnej
1 łyżeczka soli
325 ml letniej wody
Jak
zrobić pełnoziarnisty chleb orkiszowy :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać.
Odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać sól, gotowy
zaczyn i wodę. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 6-7 minut, przełożyć do
keksówki (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia,
chleb powinien urosnąć do brzegu foremki (u mnie zajmuje to około 30-40 minut).
Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować wierzch chleba za pomocą pędzelka
wodą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć
temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 30 minut. Wyciągnąć, odstawić do
wystudzenia na kratce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz