Prosty sposób na przyrządzenie
smacznego łososia. Na wierzch ryby nakładam masło wymieszane z posiekanym
czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny, zapiekam i gotowe. Po
kilkunastu minutach wyciągam pyszną, pięknie pachnąca, aromatyczną rybę.
Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i lekką surówką. Uwielbiam ten
sposób przyrządzenia łososia, wypróbujcie przepis, może i Wam przypadnie do
gustu. Polecam! :)
PRZEPIS
NA PIECZONEGO ŁOSOSIA Z CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI
Składniki
:
2 filety z łososia (po
ok. 125 g sztuka)
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
sól
Jak
przygotować pieczonego łososia z czosnkiem i natką pietruszki :
Czosnek obrać i
posiekać. W małym rondelku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać sok z
cytryny oraz czosnek i natkę pietruszki, wymieszać. Łososia oprószyć solą z obu
stron, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdego
fileta równomiernie ułożyć czosnek z natką. Piec w temperaturze 190 stopni
przez 13 minut (funkcja góra-dół).
Wygląda bardzo smakowicie. Fajny pomysł na ekspresowy posiłek.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię łososia, a ta wersja jest bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńbardzo soczysty, lubię tę rybę :)
OdpowiedzUsuńJuż sam widok Twojego łososia, zachęca do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJadam łososia dość często. Swoją drogą, czy to nie śmieszne, że do przygotowania tej ryby wystarczy cytryna, czosnek, oliwa, sól i pieprz? W takiej formie dość często ląduje u mnie na talerzu. Ostatnio, staram się jednak przyrządzać go nieco inaczej, w czym pomagają mi przepisy publikowane w tym miejscu: https://mowisalmon.pl/recipes/
OdpowiedzUsuńDo łososia właśnie nic więcej nie potrzeba. Super opcja
OdpowiedzUsuń