Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki


Prosty sposób na przyrządzenie smacznego łososia. Na wierzch ryby nakładam masło wymieszane z posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny, zapiekam i gotowe. Po kilkunastu minutach wyciągam pyszną, pięknie pachnąca, aromatyczną rybę. Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i lekką surówką. Uwielbiam ten sposób przyrządzenia łososia, wypróbujcie przepis, może i Wam przypadnie do gustu. Polecam! :)

pieczony losos z czosnkiem i natka pietruszki
PRZEPIS NA PIECZONEGO ŁOSOSIA Z CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI



Składniki :
2 filety z łososia (po ok. 125 g sztuka)
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
sól



Jak przygotować pieczonego łososia z czosnkiem i natką pietruszki :
Czosnek obrać i posiekać. W małym rondelku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać sok z cytryny oraz czosnek i natkę pietruszki, wymieszać. Łososia oprószyć solą z obu stron, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdego fileta równomiernie ułożyć czosnek z natką. Piec w temperaturze 190 stopni przez 13 minut (funkcja góra-dół).

7 komentarzy

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Fajny pomysł na ekspresowy posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię łososia, a ta wersja jest bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo soczysty, lubię tę rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sam widok Twojego łososia, zachęca do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadam łososia dość często. Swoją drogą, czy to nie śmieszne, że do przygotowania tej ryby wystarczy cytryna, czosnek, oliwa, sól i pieprz? W takiej formie dość często ląduje u mnie na talerzu. Ostatnio, staram się jednak przyrządzać go nieco inaczej, w czym pomagają mi przepisy publikowane w tym miejscu: https://mowisalmon.pl/recipes/

    OdpowiedzUsuń
  6. Do łososia właśnie nic więcej nie potrzeba. Super opcja

    OdpowiedzUsuń