Rozgrzewający krem z marchewki z imbirem, pomarańczą i mleczkiem kokosowym


Przyszła jesień, zrobiło się zimno, to oznacza, że nadeszła pora na mocno rozgrzewające zupy. Dzisiaj podaję przepis na zupę z marchewki z dodatkiem czosnku, chili i imbiru, które dają jej pazura. Ostry smak przełamuje sok z pomarańczy i mleczko kokosowe. Całość doprawiona jest na orientalną nutę : kuminem, kurkumą i curry. Pycha! :)


krem z marchewki z imbirem czosnkiem papryczka chili sokiem z pomaranczy i mleczkiem kokosowym


PRZEPIS NA ROZGRZEWAJĄCY KREM Z MARCHEWKI Z IMBIREM, POMARAŃCZĄ I MLECZKIEM KOKOSOWYM
(4 porcje)



Składniki :
600 g marchewki
800 ml bulionu warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
6 łyżek czerwonej soczewicy
skórka otarta i sok z 1 pomarańczy
1 ząbek czosnku
1/3 papryczki chili
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
2 łyżki oliwy
sól



Jak przygotować rozgrzewający krem z marchewki z imbirem, pomarańczą i mleczkiem kokosowym :
Marchewkę obrać i pokroić w grube plastry. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Papryczkę chili posiekać. Bulion podgrzać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chili i imbir, smażyć na małym ogniu przez 1 minutę. Dorzucić marchew, wsypać kumin, kurkumę i curry, smażyć przez pół minuty często mieszając. Zalać bulionem, dodać soczewicę, szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut (do miękkości marchwi i soczewicy). Ściągnąć z ognia, dodać skórkę i sok z pomarańczy, zblendować. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać, w razie potrzeby doprawić odrobiną soli.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz