Smaczna, sycąca sałatka
makaronowa z brokułem i serem pleśniowym. Bardzo lubię to połączenie smakowe.
Całość uzupełniają uprażone, chrupiące pestki słonecznika i dressing
musztardowy. Nieskomplikowane, proste danie świetne na szybki obiad lub
kolację.
PRZEPIS
NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ Z BROKUŁEM, SEREM PLEŚNIOWYM I ZIARNAMI SŁONECZNIKA
(2
porcje)
Składniki
:
150 g makaronu świderki
½ brokuła
80 g sera z niebieską
pleśnią, np. lazur
2 łyżki ziaren
słonecznika
Dressing
:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka miodu
szczypta soli i pieprzu
Jak
zrobić sałatkę makaronową z brokułem, serem pleśniowym i ziarnami słonecznika :
Makaron ugotować według
informacji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Brokuł
podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego, gotującego się wrzątku, gotować
przez około 4 minuty (brokuł powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny).
Odcedzić, odstawić. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przygotować
dressing : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać
(najlepiej trzepaczką rózgową). Na talerze nałożyć makaron, dodać różyczki
brokuła, posypać pokruszonym serem z pleśnią i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Na koniec polać dressingiem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz