Smaczna zupa koperkowa,
którą możemy przygotowywać przez okrągły rok. Dodatek mięsnych pulpecików
sprawia, że jest bardziej sycąca. Jeśli lubicie można ją również zabielić, w
tym celu należy dodać pod koniec gotowania kilka łyżek śmietany do zup (warto
ją wcześniej zahartować, żeby się nie zważyła, czyli śmietankę wlać do
kubeczka, dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dopiero wlać do garnka). To
doskonały przepis na pyszny obiad dla całej rodziny!
PRZEPIS
NA ZUPĘ KOPERKOWĄ Z PULPETAMI
(5-6
porcji)
Składniki
:
2 litry bulionu z
kurczaka
1 duża marchewka
mały kawałek selera
mały korzeń pietruszki
1 cebula
4 średnie ziemniaki
½ pęczka koperku
2 łyżki oleju
szczypta kurkumy
sól, pieprz
Pulpety
:
500 g mielonego mięsa
wołowo-wieprzowego
½ cebuli
1 bułka
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Jak
zrobić zupę koperkową z pulpetami :
Przygotować pulpety : bułkę
namoczyć w wodzie przez około 10 minut, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso przełożyć
do miski, dodać cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie
wymieszać, najlepiej rękoma. Formować małe pulpety, układać na talerzu,
następnie każdy obtoczyć w mące. Smażyć krótko przez około 2 minuty z każdej
strony, przełożyć na talerz. Przygotować zupę : obrać marchewkę, seler, pietruszkę,
korzeń pietruszki, cebulę i ziemniaki. Marchewkę, seler i korzeń pietruszki
zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. Bulion
podgrzać. W osobnym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez
2-3 minuty, dodać warzywa starte na tarce, smażyć razem przez 6-7 minut. Na
koniec dodać ziemniaki, zalać gorącym wywarem, dodać po szczypcie soli, pieprzu
i kurkumy. Pulpety przełożyć do zupy. Gotować przez 20-25 minut (do miękkości warzyw). Na
koniec dodać posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zapowiada się fantastycznie <3
OdpowiedzUsuń