Zupa koperkowa z pulpetami


Smaczna zupa koperkowa, którą możemy przygotowywać przez okrągły rok. Dodatek mięsnych pulpecików sprawia, że jest bardziej sycąca. Jeśli lubicie można ją również zabielić, w tym celu należy dodać pod koniec gotowania kilka łyżek śmietany do zup (warto ją wcześniej zahartować, żeby się nie zważyła, czyli śmietankę wlać do kubeczka, dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dopiero wlać do garnka). To doskonały przepis na pyszny obiad dla całej rodziny!

zupa koperkowa z klopsikami


PRZEPIS NA ZUPĘ KOPERKOWĄ Z PULPETAMI
(5-6 porcji)



Składniki :
2 litry bulionu z kurczaka
1 duża marchewka
mały kawałek selera
mały korzeń pietruszki
1 cebula
4 średnie ziemniaki
½ pęczka koperku
2 łyżki oleju
szczypta kurkumy
sól, pieprz


Pulpety :
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
½ cebuli
1 bułka
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
mąka do obtoczenia
olej do smażenia



Jak zrobić zupę koperkową z pulpetami :
Przygotować pulpety : bułkę namoczyć w wodzie przez około 10 minut, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma. Formować małe pulpety, układać na talerzu, następnie każdy obtoczyć w mące. Smażyć krótko przez około 2 minuty z każdej strony, przełożyć na talerz. Przygotować zupę : obrać marchewkę, seler, pietruszkę, korzeń pietruszki, cebulę i ziemniaki. Marchewkę, seler i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. Bulion podgrzać. W osobnym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty, dodać warzywa starte na tarce, smażyć razem przez 6-7 minut. Na koniec dodać ziemniaki, zalać gorącym wywarem, dodać po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy. Pulpety przełożyć do zupy. Gotować  przez 20-25 minut (do miękkości warzyw). Na koniec dodać posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz