Bułki z mąki pszennej i
jasnej mąki orkiszowej z dużą ilością ziaren. Ja przeważnie posypuję bułeczki
ziarnami słonecznika, pestkami dyni i siemieniem lnianym, ale jeśli lubicie użyjcie
też maku czy sezamu. Przypieczone ziarna na wierzchu bułek smakują rewelacyjnie
i przyjemnie chrupią :).
PRZEPIS
NA BUŁKI PSZENNO-ORKISZOWE Z ZIARNAMI
(10
sztuk)
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej
jasnej
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
1 łyżka miękkiego masła
200 ml letniej wody
Dodatkowo
:
1 jajko
ziarna do posypania
bułek (słonecznik, dynia, siemię lniane)
Jak
zrobić bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać,
odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać sól, miód,
miękkie masło, wodę i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą,
wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć z
powrotem do miski, zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 ½ godziny do
wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, podzielić na 10 równych części, z
każdej uformować bułeczkę zaciągając ciasto do dołu. Bułeczki ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na około
40 minut do wyrośnięcia. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować wierzch bułek
rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 190 stopni przez
około 20 minut (powinny się ładnie zarumienić). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Coś takiego właśnie szukałam :)
OdpowiedzUsuń