Chleb pszenno-żytni


Chleb pszenno-żytni bez dodatków. To chlebek, który wyrabiamy ręcznie, wyrasta w koszyku rozrostowym i pieczemy go bez foremki. Ciasto po pierwszym wyrastaniu należy dwukrotnie złożyć i uformować bochenek. Jeśli nie macie w tym doświadczenia polecam poszukać filmików jak zrobić to prawidłowo. To ważny etap, ponieważ od tego zależy czy nasz chleb będzie miał odpowiedni kształt i czy będzie rósł w górę.


chleb pszenno zytni bez foremki


PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI



Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru


Ciasto :
325 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej typ 720
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli



Jak zrobić chleb pszenno-żytni :
Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać wodę, sól i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 ½ godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na blat, spłaszczyć i złożyć boki do siebie formując bochenek. Czynność powtórzyć. Tak złożony chleb umieścić w koszyku rozrostowym (łączeniem do dołu) posypanym mąką. Przykryć kuchenną ściereczką i ponownie odstawić na 1 ½ godziny. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę (łączeniem do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem chleb nacechować, tj. naciąć ostrym nożem w trzech miejscach. Piec w temperaturze 220 stopni na funkcji góra-dół przez 40 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia na kratce.

3 komentarze

  1. Witam :) chleb zrobiłam pierwszy raz i wyszedł wyśmienicie! jest dla nas jednak odrobinę za mały i postanowiłam zrobić podwójną ilość ciasta ale teraz się zastanawiam (właśnie trwa drugie wyrastanie) jak długo powinnam go piec. Czy jest na to jakaś konkretna odpowiedź? Czym muszę sama spróbować? A może ma Pani sprawdzony czas pieczenia? Podejrzewam, że z racji wielkości musi być trochę wydłużony jednak nie dwukrotnie.

    Pozdrawiam i liczę, że uda się uzyskać odpowiedź zanim wyrośnie na dobre :)

    Marietta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Proszę piec 5-10 minut dłużej, aż ładnie się zarumieni, dobrze upieczony bochenek po wyjęciu z piekarnika postukamy od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk :)

      Usuń
  2. Bardzo smaczny chleb, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń