Chleb pszenno-żytni bez
dodatków. To chlebek, który wyrabiamy ręcznie, wyrasta w koszyku rozrostowym i
pieczemy go bez foremki. Ciasto po pierwszym wyrastaniu należy dwukrotnie
złożyć i uformować bochenek. Jeśli nie macie w tym doświadczenia polecam
poszukać filmików jak zrobić to prawidłowo. To ważny etap, ponieważ od tego
zależy czy nasz chleb będzie miał odpowiedni kształt i czy będzie rósł w górę.
PRZEPIS
NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI
Zaczyn
:
25 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto
:
325 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej typ
720
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Jak
zrobić chleb pszenno-żytni :
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na
10-15 minut. Do większej miski przesiać obie mąki, dodać wodę, sól i gotowy
zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na
blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć ciasto z powrotem do miski,
przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 ½ godziny. Po tym
czasie wyciągnąć ciasto na blat, spłaszczyć i złożyć boki do siebie formując
bochenek. Czynność powtórzyć. Tak złożony chleb umieścić w koszyku rozrostowym
(łączeniem do dołu) posypanym mąką. Przykryć kuchenną ściereczką i ponownie
odstawić na 1 ½ godziny. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę (łączeniem do
dołu) wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem chleb nacechować, tj.
naciąć ostrym nożem w trzech miejscach. Piec w temperaturze 220 stopni na funkcji
góra-dół przez 40 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia na
kratce.
Witam :) chleb zrobiłam pierwszy raz i wyszedł wyśmienicie! jest dla nas jednak odrobinę za mały i postanowiłam zrobić podwójną ilość ciasta ale teraz się zastanawiam (właśnie trwa drugie wyrastanie) jak długo powinnam go piec. Czy jest na to jakaś konkretna odpowiedź? Czym muszę sama spróbować? A może ma Pani sprawdzony czas pieczenia? Podejrzewam, że z racji wielkości musi być trochę wydłużony jednak nie dwukrotnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i liczę, że uda się uzyskać odpowiedź zanim wyrośnie na dobre :)
Marietta
Witam! Proszę piec 5-10 minut dłużej, aż ładnie się zarumieni, dobrze upieczony bochenek po wyjęciu z piekarnika postukamy od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk :)
UsuńBardzo smaczny chleb, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń