Kolejny przepis na
domowe pieczywo : chleb pszenny na maślance. Chlebek jest mięciutki, ma dobrze
wypieczoną górną skórkę, w środku jest wilgotny. Dzięki użyciu maślanki
zachowuje dłużej świeżość. Wyrabiamy go mikserem z końcówką haków. Maślankę do
przygotowania chleba należy wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej!
PRZEPIS NA CHLEB PSZENNY NA MAŚLANCE
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
325 ml maślanki w
temperaturze pokojowej
Dodatkowo
:
siemię lniane, sezam do
posypania
Jak zrobić chleb pszenny na maślance:
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na
10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, maślankę i gotowy
zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 4-5 minut. Następnie zakryć
miskę folią spożywczą i odstawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu ciasto przełożyć
do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i
odstawić do wyrosnięcia na około 30 minut. Ciasto powinno wyrosnąć odrobinę
ponad brzeg foremki. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować wierzch chleba
wodą i posypać siemieniem lnianym i sezamem. Piec w temperaturze 220 stopni
przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze
30 minut. Na ostatnie 10 minut można chleb wyciągnąć z foremki, będzie miał
bardziej chrupiącą skórkę.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz