Chleb pszenny z
dodatkiem mąki pełnoziarnistej i dużą ilością ziaren. Ma mocno chrupiącą skórkę
i zwarty, elastyczny miąższ. Do jego przygotowania potrzebujemy koszyka
rozrostowego, jeśli chcecie regularnie piec chleby polecam się w niego zaopatrzyć
:). Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia.
PRZEPIS
NA CHLEB PSZENNY WIELOZIARNISTY
Zaczyn
:
10 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
100 g mąki pszennej
Ciasto
:
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
150 g ziaren : siemię
lniane, słonecznik, dynia
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Jak
zrobić chleb pszenny wieloziarnisty :
Najpierw należy przygotować
zaczyn (przygotowujemy go w dużej misce, do której później dodamy pozostałe składniki
na chleb) : drożdże wymieszać z wodą, dodać mąkę, ponownie wymieszać, zakryć
kuchenną ściereczką i ostawić na 30-60 minut. Po tym czasie dodać pozostałe
składniki, mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć na blat i
wyrabiać przez około 5 minut. Ponownie przełożyć do miski, zakryć folią
spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po upływie tego czasu, ciasto
wyciągnąć z miski na podsypany mąką blat. Spłaszczyć dłońmi i złożyć wszystkie
boki do środka, ponownie spłaszczyć i zaciągnąć boki do środka formując
bochenek. Przełożyć go (łączeniem do dołu) do mocno podsypanego mąką koszyka
rozrostowego, zakryć kuchenną ściereczką i ostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Przełożyć wyrośnięty chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem
do dołu). Naciąć ostrym nożem w trzech miejscach. Piec w temperaturze 220
stopni na funkcji góra-dół przez 45 minut. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do
całkowitego wystudzenia na kratce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz